В Україні запровадили покарання за порушення карантину й тимчасово заборонили карати за неоплату «комуналки»

Photoeditorsdk Export 2020 03 17t120243.741

Верховна Рада України встановила адміністративну та посилила кримінальну відповідальність за порушення правил карантину, тимчасово заборонила санкції за несвоєчасну оплату комунальних послуг, спростила процедури закупівлі, митні та податкові правила для товарів, робіт і послуг, необхідних для боротьби з пандемією та ін. Про це йдеться в ухваленому сьогодні Законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Зокрема, законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу.

У КУпАП з’явилася нова стаття 443 «Порушення правил щодо карантину людей», у якій сказано: «Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Нова редакція ст. 325 Кримінального кодексу передбачає: «Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням… і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років».

Згідно з новим законом, на період установлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня скасування карантину забороняється:

  • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги;
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;
  • примусове виселення з житла та примусове стягнення житла, що належить на праві приватної власності громадянам України, під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги;
  • примусове виселення громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг із житлових приміщень у будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення.

Закон зобов’язує у дводенний строк з дня набрання ним чинності «забезпечити прийняття нормативно-правових актів та подання на розгляд Верховної Ради України законопроектів, необхідних для врегулювання суспільних відносин, пов’язаних із встановленням карантину, у тому числі щодо:

  • недопущення припинення надання житлових субсидій на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19);
  • призначення житлової субсидії на наступний період для всіх без виключення домогосподарств, які отримували житлову субсидію у попередньому періоді, без їх звернення;
  • розширення кола отримувачів житлових субсидій у зв’язку із встановленням карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19);
  • реєстрації безробітного з першого дня після подання особою, яка шукає роботу, заяви про надання статусу безробітного, та призначення допомоги по безробіттю з першого дня після реєстрації безробітного».

Особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які мали подати декларації за минулий рік до 1 квітня, у 2020 році зможуть зробити це до 1 червня. Ті ж суб’єкти декларування, які не матимуть можливості подати декларацію до 1 червня або повідомити про суттєві зміни в майновому стані у зв’язку з карантинно-обмежувальними заходами, звільняються від відповідальності.

Закон звільняє від податку на додану вартість операції з ввезення на митну територію України необхідних для боротьби з коронавірусом лікарських засобів, медичних виробів та медичного обладнання, а також звільняє ці товари від ввізного мита та гарантує їх першочергове митне оформлення.

Також установлено, що дія Закону «Про публічні закупівлі», який передбачає, зокрема, тендерні процедури, «не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є товари, роботи чи послуги, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID – 19)».

Згідно з новим законом, Кабінет Міністрів протягом тижня повинен установити «додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19), у розмірі до 200 відсотків заробітної плати» та «доплати до заробітної плати окремим категоріям працівників, які забезпечують життєдіяльність населення».

Крім того, узаконена можливість роботи вдома для працівників, у т. ч. державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування, та надання за їхньою згодою відпустки.

За прийняття цього закону проголосували 344 народні депутати.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

В Ірпінській громаді створюють комісію з інвентаризації зелених насаджень

Сьогодні, 16:46

Детальніше
Ірпінці доєдналися до естафери «Біг заради гармонії»

Сьогодні, 12:20

Детальніше
В Ірпені створили робочу групу з експертної оцінки мистецьких ініціатив 

Сьогодні, 12:00

Детальніше
Муніципальна варта Ірпеня розпочала проводити серію тренінгів із тактичної медицини для учасників «Джури»

Сьогодні, 10:47

Детальніше
В Ірпені спецпризначенці та волонтери організували благодійний ярмарок (відео)

23 Apr 20:02

Детальніше
Ірпінська громада попрощалася з Валерієм Остапчуком (позивний «Туркмен»)

23 Apr 20:00

Детальніше
Мікроавтобус "Mercedes", дрони, генератор: бійці 117-ї бригади отримали допомогу від ірпінських благодійників

23 Apr 16:51

Детальніше
Припинено повноваження ірпінської депутатки Валентини Кравченко — партія "Нові Обличчя"

23 Apr 15:11

Детальніше
Всі новини
300x300