В «Уваровському домі» проведуть вечір, присвячений Ніколі Терещенку

Photoeditorsdk Export 2019 11 01t152052.957

Сьогодні в Центрі культури «Уваровський дім» у Ворзелі відбудеться мистецький вечір із нагоди 200-річчя від дня народження видатного українського благодійника, мецената і громадського діяча Ніколи Терещенка.

«Запрошуємо Вас відвідати мистецький захід «Нікола добрий» до 200-річчя від дня народження видатного київського благодійника і мецената, державного і громадського діяча, відчайдушного козака і патріота своєї Батьківщини, який мріяв про українську незалежність, Ніколи Артемійовича Терещенка. Він був неймовірною людиною надзвичайно широкої душі, величезного серця та надприродних здібностей, пам’ять про яку буде жити вічно. Таких особистостей Україна народжує раз на сто років», – зазначається на фейсбук-сторінці «Уваровського дому».

Нікола Терещенко був яскравим представником роду знаменитих українських підприємців, меценатів і благодійників, на кошти яких будувалися богадільні й шпиталі, притулки для бездомних і сирітські будинки, школи й університети, музеї та храми. Для прикладу, в Києві Нікола Терещенко збудував та утримував єдине в тодішній Російській імперії училище для сліпих, Маріїнський дитячий притулок, шість лікувальних закладів. Один із них – Київська безкоштовна лікарня для чорноробів, у корпусах якої нині діє Національна дитяча лікарня «Охмадит» і Науково-практичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії. Про Ніколу Терещенка нагадує пам’ятник, установлений перед входом до кардіоцентру.

Багато добрих справ Нікола Терещенко зробив для міста Глухів на Сумщині. Упродовж 9 років він був старшим бургомістром і 14 років – міським головою Глухова. Почесним гостем сьогоднішнього вечора в «Уваровському домі» буде його правнук – теперішній Глухівський міський голова Мішель Терещенко – уродженець Парижа, який уже декілька років живе в Україні.

«Уваровський дім», де відбудеться вечір, колись належав племінниці Ніколи Терещенка – графині Наталії Уваровій.

У програмі вечора – розповідь про життя та благодійну діяльність Ніколи Терещенка та всієї родини Терещенків-Уварових. Уперше в Україні прозвучать вокальні твори Федора Терещенка (небожа Ніколи Артемійовича) у виконанні зірок Національної філармонії – заслуженої артистки України Єлізавети Ліпітюк (сопрано) та  народної артистки України Тетяни Андрієвської (фортепіано).

Початок – о 16.00. Вхід вільний.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300