Важливо для Приірпіння: у травні набере чинності Закон про компенсацію за зруйноване та пошкоджене майно

Irpİn Kentİ Harabeye DÖndÜ

17 березня Президент підписав Закон № 2923-IX. Він визначає перелік отримувачів компенсації за знищене та пошкоджене житло, її види, механізм оцінки втрат і порядок ухвалення рішення про надання коштів. Ті, хто першими подали заявки на виплату компенсацій за понівечене ворогом житло, можуть отримати виплати вже наприкінці весни.

“Мінцифри має максимально попрацювати, щоб реєстр пошкодженого і зруйнованого майна був наповнений. Я сподіваюсь, що вже в травні перші компенсації будуть отримувати наші люди, які залишилися без даху над головою”, – сказала голова комітету парламенту з питань організації державної влади, місцевого самоврядування Олена Шуляк в ефірі телеканалу «Рада».

Власники приватних будинків матимуть право вибору, в якій формі отримати компенсацію. Йдеться про житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію. Граничний розмір компенсації, незалежно від форми, — відсутній. Використати сертифікат можна протягом п’яти років із дня його видачі.

Компенсації надаватимуть винятково за майно (пошкоджене/зруйноване) з 24 лютого 2022 року та упродовж трьох років після припинення або скасування воєнного стану.

Йдеться про пошкоджену або знищену житлову нерухомість: квартири, інші житлові приміщення (наприклад, кімнати в гуртожитках), будинки садибного типу, садові та дачні будинки, об’єкти будівництва, в яких зведені опорні та зовнішні конструкції.

Право на компенсацію отримають тільки громадяни України, які не перебувають під санкціями та не мають судимості за загрозу нацбезпеці. Закон не поширюватиметься на об’єкти, які станом на момент введення воєнного стану були на тимчасово окупованій території.

Нагадаємо, найбільших руйнувань час бойових дій серед населених пунктів Київщини зазнала інфраструктура Ірпеня. У місті пошкоджено 3245 житлових будинків, з яких 1130 приватних будинків підлягають поточному ремонту, а 1483 будинки – зруйновані повністю. Повністю знищені і підлягають демонтажу 39 зруйнованих багатоповерхівок.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300