Відновлений гуртожиток у Михайлівці-Рубежівці готовий приймати новоселів (відео)

Колись недбана будівля колишнього гуртожитку у Михайлівці-Рубежівки тепер має ось такий вигляд. Стара двоповерхова  споруда перетворилася на сучасний, стильний багатоквартирний будинок. У ньому  проживатимуть 19 внутрішньо переміщених родин.

Андрій Кравчук, перший заступник Ірпінського міського голови:

«Ірпінська громада- передова громада в питанні вирішення потреб внутрішньопереміщених осіб, які втратили своє житло. Тому що у нас функціонують і модульні містечка — місця компактного проживання — і ось сьогодні ми відкриваємо повноцінні по факту квартири, які будуть надаватися у тимчасове користування людям, які втратили житло, або внутрішньо переміщеним особам».

Своє майбутнє житло вже оглядає родина Пастушенків. У 22 році їм довелося  залишити Маріуполь.  Сім’я знайшла прихисток у Михайлівці-Рубежівці.  Дотепер житло орендували. Але, зізнаються, заробляють не такі великі гроші, щоб і далі оселю винаймати.

Віктор Пастушенко, переселенець із Маріуполя:

«Дуже добре, що є окреме опалення, що котел стоїть. Можна регулювати оплату. Гаряче — холодно. Все сподобалося, у нас навіть немає слів, щоб висловити. Дуже добре. Ми дуже дякуємо усім дуже раді і дякуємо всім. Це свято для нас».

Офіційне відкриття стало урочистою подією з розв’язанням символічної стрічки. Вона — кольору двох прапорів – українського та польського. Адже саме Польща стала найбільшим донором у капітальній реконструкції будівлі.

Ольга Ярошенко, представниця БФ «Житло для ВПО»:

«Залучили кошти наших донорів, наших партнерів польської компанії «Дом Девелопмент», вони покрили майже 80 відсотків всього проєкту. Це не просто гуманітарна допомога. Це великі кошти — це 720 тсяч доларів».

Підтримати громаду та порадіти за нове житло для переселенців приїхав і посол Польщі в Україні.

Ярослав Гузи, посол Республіки Польща в Україні:

«Це винятковий проєкт, бо тут маємо фінансування від польського бізнесу, а не як було раніше — тільки зі сторони Уряду Польщі. Але ми впевнені, що це тільки початок і будуть наступні проєкти. Держава Польща не така багата, як наші західні партнери, тому радіємо, що маємо допомогу від бізнесу», заначив посол.

Заселятися у нові помешкання люди зможуть після заключення відповідних договорів.  Адже це житло соціальне. І протягом десяти років у приватну власність не передаватиметься.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Я впевнений, що це не останній об’єкт і ми будемо далі відбудовувати нашу громаду. І ми будемо тримати пальму першості по відбудові і в Україні».

Руслан Кравченко, голова Київської обласної військової адміністрації:

«На сьогоднішній день ми разом з міжнародними партнерами, разом з урядом Польщі та іншими країнами, відновили вже 16 з половиною тисяч об’єктів і продовжуємо цей рух до кінцевого результату, коли ми разом з усіма громадами Київської області. Скажемо, що ми вже відновили Київську область і забезпечили усіх житлом».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300