Віднині в Україні не використовуються монети номіналом 1, 2 та 5 копійок

Photoeditorsdk Export 2019 10 01t120724.619

Відсьогодні українці не зможуть використовувати монети номіналом 1, 2 та 5 копійок для здійснення готівкових розрахунків. Ці монети перестануть бути платіжних засобом та будуть вилучені з готівкового обігу, повідомляє Національний банк України.

«Рішення про вилучення дрібних монет з обігу – це частина комплексного рішення з оптимізації Національним банком України номінального ряду банкнот та монет гривні. Завдяки оптимізації у перспективі номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. У такий спосіб він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними», – пояснюють в НБУ.

Там наголошують, що серед головних переваг вилучення монет номіналом 1, 2 та 5 копійок – «підвищення зручності розрахунків та скорочення витрат: готівкові розрахунки для громадян стануть простішими, а середня кількість монет, що припадають на одного українця, зменшиться більш ніж на третину; таке рішення дозволить економити понад 90 млн гривень на рік завдяки зменшенню витрат регулятора на виготовлення та обробку монет найдрібніших номіналів; заклади торгівлі, громадського харчування, транспорт та банки зможуть не витрачати кошти на транспортування, збереження та обробку цих монет».

У повідомленні відзначається, що впродовж наступних трьох років можна буде без обмежень та безкоштовно обміняти монети дрібних номіналів на монети та банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам:

  • в усіх відділеннях українських банків – упродовж першого року з дати вилучення з обігу (до 30 вересня 2020 р. включно);
  • у Національному банку та уповноважених банках («Ощадбанк», «Приватбанк», «Райффайзенбанк Аваль») – упродовж трьох років із дати вилучення з обігу (до 30 вересня 2022 р. включно).

Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки що залишиться платіжним засобом. Але ті 25-копійкові монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад в обіг і поступово їх ставатиме все менше.

«Для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам», – зауважили в НБУ.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300