Відродити Ірпінь допоможуть фахівці з містобудування із Нідерландів (відео)

Відомий на весь світ романівський міст, знищений ущент Будинок культури, «убиті» та «поранені» житлові квартали. Ці та багато інших об’єктів – «автографи» російських окупантів, які вони залишили в Ірпені. Щоб побачити почерк варварів власними очима, сюди завітали всесвітньо відомі урбаніст Рене Сангерс та архітектор Хірокі Мацура в рамках проєкту з відбудови міста.

Хірокі Мацура, архітектор, засновник міжнародного дизайн-бюро «Madma Urbanism + Landscape»:
«Я відчуваю жах, коли бачу знищені будинки ірпінців. Я навіть уявити не міг ці почуття, коли їхав сюди. І зараз усе, про що я думаю – як мої ідеї зможуть допомогти тут».

Нідерландські гості, як і весь світ, бачили ці кадри на фото. Та коли самі приїхали на «дорогу життя», побачили хрести загиблим, потоплені автівки та дитячі візочки, їм було важко стримувати емоції.

Рене Сангерс, урбаніст, СЕО міжнародного дизайн-бюро «Madma Urbanism + Landscape»:
«Коли я дивлюся на це – в мене дивні флешбеки. Я бачив лише фото евакуації. Не уявляю, як було людям споглядати все наяву. Та попри це ми хочемо допомогти створити тут монумент, який у майбутньому побачить весь світ».

Михайло Сапон, начальник відділу містобудування та архітектури Ірпінської міської ради:
«На сьогоднішній день є розуміння Офісу Президента щодо створення тут меморіального комплексу, щоб усі пам’ятали, що відбувалося в цей період. Для нас, як для міста, це є важливим, щоб не тільки місцеві мешканці, а й гості з усього світу дізнавалися правду й ту історію, яка була в місті».

Місце з дуже тривожною атмосферою. Так назвали кладовище розстріляних автівок нідерландські гості та засновниця компанії «Beloded Landscaping», яка спільно з Хірокі Мацурою та Рене Сангерсом працюватиме над відновленням Ірпеня.

Людмила Білодід, засновниця компанії «Beloded Landscaping»:
«Вони ініціювали зустріч в Ірпені, щоб ми виробили якийсь спільний план відновлення не тільки забудови – відновлення простору для життя людей. Наше завдання – адаптувати все, що буде придумано, все, що буде намріяно, все, що буде узгоджено, для того, щоб за цими планами, за цією дорожньою картою можна було відбудувати, відновити, відродити прекрасне місто».

Саме тому фахівці з містобудування так детально вивчали кожен постраждалий об’єкт. Адже на меті – комплексне відновлення зруйнованого окупантами.

Особливо шокованими гості були після побаченого згарища замість Будинку культури. Та вершиною розпачу для них стала найбільш «поранена» в Ірпені вулиця 11-та лінія. Утім, усі ці емоції не завадили спеціалістам підсумувати побачене.

Хірокі Мацура:
«Я побачив, що це комплексна проблема. Це не просто знести й побудувати нове. Це багато нюансів із документами, а також комунікація з постраждалими власниками будівель. Потрібно розібратися з деталями, перш ніж готувати якісь рішення».

Рене Сангерс:
«Зрозуміло, що майбутні проєкти мають бути простими, гарними і зручними для кожного. Зараз нам потрібно проаналізувати все побачене, отримати від міста всі необхідні картосхеми, і ми почнемо працювати».

Михайло Сапон:
«Вони подивилися місто, вони проаналізують це все і вийдуть уже з якимось рішенням, їхнім баченням – для того, щоб усе це можна було імплементувати безпосередньо в місто».


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

В Ірпені змагаються титуловані орієнтувальники із порушеннями слуху (відео)

Сьогодні, 21:43

Детальніше
«Україні потрібен свій фантастичний всесвіт» — автор фентезі «Кий і морозна орда» Нік Лисицький

Сьогодні, 16:14

Детальніше
Ірпінь закуповує 77 ударних дронів

Сьогодні, 15:38

Детальніше
Ірпінська громада вшанувала пам’ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 13:09

Детальніше
В Ірпені відбудовують багатоповерхівку на вул. Київській, 53

Сьогодні, 10:20

Детальніше
Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Всі новини
300x300