Віолетта Дворнікова: в Ірпені великою проблемою є евакуація людей і доставка продовольства та ліків (відео)

Дворнікова

На сьогоднішній день пів Ірпеня перебуває під контролем російських військ, із міста дуже складно евакуйовувати людей, а також проблематично доставляти жителям продукти й медикаменти. Про це в ефірі «7 каналу» розповіла депутатка Ірпінської міськради, радниця мера міста Віолетта Дворнікова.

«Наразі ми активно займаємося евакуацією населення, але за цей час нам надали лише один «зелений коридор». Місто один день мало змогу проводити евакуацію, і то з великими проблемами, адже цілий день людей не випускали, і тільки на ранок ми змогли вивезти колону з 50 автобусів. Це дуже велика проблема, адже пів міста в окупації, і сьогодні ми не маємо змоги забрати людей, яким конче необхідна наша допомога. Це люди похилого віку, сім’ї з дітьми. Ця частина міста зараз для нас недоступна, а там понад тисячу людей», – розповіла депутатка.

За її словами, міська влада намагається самостійно вивозити жителів Ірпеня з мікрорайону Романівка в Київ, проте завтра це неможливо буде робити у зв’язку з комендантською годиною, яка діятиме на Київщині й у столиці півтори доби.

Радниця мера зазначила, що евакуація ускладнюється також відсутністю комунікації –  місто вже тиждень без електроенергії та зв’язку. Тому волонтери й бійці територіальної оборони обходять приватний сектор і багатоквартирні будинки, шукають людей у підвалах і намагаються виводити їх пішки чи вивозити автомобілями в Романівку.

«Ще є така проблема, що більшість людей похилого віку не хочуть їхати з міста, тому що їм нікуди. Але ми їх благаємо виїжджати й намагаємося їм допомогти, вивезти їх. Ті ж, хто захотів залишитись, групуються, готують собі їжу на багаттях, перебувають по 10 осіб у квартирах або в приватних будинках», – відзначила Дворнікова.

Вона зауважила, що на гарячу лінію ірпінського волонтерського штабу звертаються з приводу евакуації не лише ірпінці, але й жителі Бучанської та Гостомельської громад.

«На сьогоднішній день потрібен «зелений коридор» зі Стоянки. Ми отримуємо дзвінки від людей із Бучі, Ворзеля, Гостомеля, вони знаходяться на окупованих територіях і взагалі не знають, як далі діяти, з ким контактувати. І ми не знаємо, як їм допомагати, тому що міський голова Бучі не виходить на зв’язок», – сказала Дворнікова.

Також вона наголосила на існуванні в Ірпені «величезної гуманітарної проблеми»: доставка продовольства, води й ліків у місто надзвичайно ускладнена. Гуманітарну допомогу наразі проносять пішки через зруйнований міст у Романівці, а далі волонтери доставляють їжу й медикаменти тим, хто їх потребує.

«Волонтери в нас працюють найактивніше, це просто герої. Але позавчора ми вже втратили одного нашого волонтера – Олександра Іващика. Пересуватися містом небезпечно, і таких героїв дуже мало, але вони є», – підкреслила Віолетта Дворнікова.  

  
Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300