Володимир Карплюк: здатність вибачитися за неправду – тест для журналістів на професіоналізм і гідність

Photoeditorsdk Export (60)

Журналісти, які в останні роки публікували викривлену інформацію про події в Ірпені та Приірпінні, мають попросити вибачення. Це є тестом і для ЗМІ, і для всього громадянського суспільства. Таку думку висловив у своєму блозі на korrespondent.net лідер партії «Нові обличчя», голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк.

Він навів низку прикладів недобросовісної, тенденційної діяльності та професійного недбальства журналістів.

«Перед тим, як вперше стати мером Ірпеня, ще до введення електронного декларування, я вирішив зробити добре діло і чесно подав свою декларацію, в якій вказав все без жодного винятку належне мені майно. До балотування на посаду Ірпінського міського голови я займався підприємницькою діяльністю, був з-поміж всіх фізосіб найбільшим платником податків в регіоні, активно підтримував громадські та соціальні проекти, надавав благодійну допомогу… Попри те, що я самостійно, одним із перших в країні чесно показав свої статки та майно, а не записав на водія чи охоронця, скандальновідомий рух “Чесно” заявив про те, що він… “знайшов у декларації Карплюка майно”», – розповів лідер «Нових облич».

Він зауважив, що для того, аби «знайти майно у декларації, не потрібно бути рухом “Чесно”, а просто варто ознайомитися з цієї декларацією». Проте журналісти, «незважаючи на відверту маніпуляцію з боку руху “Чесно”, бездумно опублікували відвертий маразм».

За словами політика, «локомотивом «мочилова» Карплюка перед достроковими виборами мера Ірпеня 2014 року була жителька селища Коцюбинське Ірина Федорів», яка «доволі-таки фінансово успішно керувала рухом «Чесно». Раніше вона працювала на телеканалі СТБ, і більшість негативних сюжетів про Карплюка на цьому каналі були «результатом дружніх прохань Федорів до своїх колишніх підлеглих».

Володимир Карплюк відзначив, що «Федорів мала чіткі політичні мотивації»: на місцевих виборах вона «вела на голову Коцюбинського свою подругу Ольгу Матюшину». «Так, саме ту Матюшину, щодо якої потім прокуратура та поліція відкриє десятки кримінальних проваджень за розкрадання бюджетних коштів громади Коцюбинського. І тут в нагоді Ірині Федорів став рух “Чесно” та канал “СТБ”», – наголосив Карплюк.

Він розповів про те, що Коцюбинська селищна рада, де була сформована потужна команда «Нових облич», через корупційні дії Матюшиної відсторонила її від посади голови. За це парламент селищну раду розпустив. Згодом Верховний Суд визнав постанову ВР антиконституційною. Лобістом цієї постанови була Ірина Федорів, яка діяла через своїх друзів-нардепів. Але «Нові обличчя» вдруге перемогли на виборах у Коцюбинському, і депутати знову відсторонили Матюшину.

«Тоді журналісти активно писали про те, що “коцюбинські депутати вчинили переворот у селищі”, і низка ЗМІ безпідставно обзивала депутатів заколотниками. Так от. Тепер ми від цих журналістів чекаємо вибачень перед коцюбинськими депутатами та їхніми родинами. 4 вересня 2019 року Київський окружний адміністративний суд відмовив Ользі Матюшиній у поновленні на посаді. Таким чином, суд визнав законним її відсторонення депутатами», – наголосив Володимир Карплюк.

За його словами, подібна ситуація була і з директором ірпінського стадіону «Чемпіон» Анжелою Макеєвою: «ЗМІ з подачі кількох карликових політиків – лісових забудовників та місцевих бізнесменів – пайових боржників назвали звільнення Макеєвої незаконним». Макеєва подала до суду і програла. «Тепер у пані екс-директора стадіону буде достатньо часу для дачі показів прокуратурі та поліції Ірпеня, до яких Ірпінська міська рада подала заяву про розкрадання Макеєвою бюджетних коштів у великих розмірах», – додав Карплюк.

«Найбільш унікальним джерелом нетверезої інформації» він назвав інтерв’ю Генерального прокурора України Юрія Луценка телеканалу «1+1» перед недавніми парламентськими виборами. «Виїхавши в робочий час на замовлення телеканалу під вивіску “Ірпінь”, він розповів всій країні, що “Карплюк вже сплатив до бюджету 30 мільйонів гривень” (якихось штрафів чи ще чогось там – Генеральний так і не уточнив, чого саме) і “ще 70 мільйонів гривень планує сплатити”. Враховуючи, що я про це почув вперше, мої юристи одразу подали запит до Генпрокуратури. Генпрокуратура Луценка у своїй відповіді так і не пояснила, що мав на увазі прокурор-фантазер», – підкреслив лідер «Нових облич».

Він зауважує, що «навіть страшно уявити, на чому побудовані інші кримінальні провадження ГПУ часів Луценка, але ми чітко бачимо, що його видумки залюбки споживають українські журналісти і в результаті – телеглядачі». 

«У мене іноді складається враження, що коли у журналістів немає фактів для матеріалів або їм лінь працювати над нормальними сюжетами, вони тримають Ірпінь за запасний варіант. І, звичайно, наші нові парки, дороги та дитячі садки – для них не тема. Адже це, говорячи мовою журналістів, “піпл не хаває”. І вони їдуть в Ірпінь по негатив будь-якою ціною… Найгірше те, що ціною відрази до журналістів і втрати довіри до української журналістики. Так от, чи вистачить професіоналізму та людської гідності у журналістів, які подавали викривлену інформацію, вибачитися за публікацію неправдивих та образливих звинувачень? Це серйозний тест як для ЗМІ, так і для всього громадянського суспільства України», – резюмував Володимир Карплюк.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300