Реклама

Вулиця Матвія Донцова, який жив і творив в Ірпені (відео)

Інформаційне агентство ITV розпочинає серію відеоматеріалів про відомих українців, чиї імена носять вулиці Ірпеня. Перше відео — про відомого українського художника, який творив в Ірпені, — Матвія Донцова.

Володар «сонячного пензля», наставник Катерини Білокур та Бориса Піаніди, талановитий пейзажист – усе це про українського художника Матвія Донцова.

Він жив в Ірпені біля парку ім. Правика. Після 32 років незалежності та маси суперечок цю ірпінську вулицю нарешті перейменували: з табличок зникло ім’я російського літератора Тургєнєва. Тепер вулиця носить ім’я українського художника – Матвія Донцова, який тут жив і творив.

Художник разом із своєю дружиною Юлією переїхали в Ірпінь у 1948 році. Тут, на колишній Тургенєвській , 18 вони побудували свій перший власний будинок. Подружжя створило і невеликий сад поруч, де Матвій Донцов надихався та малював свої картини: жоржини, бузок, дзвіночки… Усі його полотна – зображення природи. Митець багато малював міський парк, розташований поруч з його будинком. Тепер це парк імені Володимира Правика.  Є картина, на якій Донцов зобразив вид на свій будинок, ймовірно, саме із цього парку.

У своєму будинку Матвій Олексійович часто приймав друзів та учнів. Відкрив їм чудове, тоді ще маленьке курортне містечко. Тут гостювала і відома українська художниця Катерина Білокур. Саме Донцов влаштував їй першу персональну виставку. Катерина мріяла переїхати в Ірпінь, щоб жити ближче до свого наставника. Але так і не переїхала, проте в Ірпені є вулиця, названа на її честь.

За даними дослідників, Донцов створив приблизно півтори тисячі картин. Шістдесят із них зберігаються в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї. Частина наразі виставляється у Центральній ірпінській бібліотеці.

Художник прожив 96 років. Не вживав алкоголю, не палив та був вегетаріанцем. До останніх днів малював полотна без окулярів. Більшість із представлених картин він створив у 95 років, тобто за рік до смерті. У своєму будинку в Ірпені художник і помер. Поховали його на міському кладовищі. Після смерті Матвія Донцова його учень Борис Піаніда створив у домі майстра меморіальний музей. На жаль, до наших днів він не зберігся.

Наразі у будинку, де колись жив митець, діє приватний дитячий садочок. Вихователі кажуть: «Хоча будинок був перебудований, творча атмосфера тут зберігається і донині.

Нагадаємо, в арт-просторі Ірпінської міської публічної бібліотеки імені Максима Рильського відкрилась виставка робіт художника Матвія Донцова з фондів Ірпінського історико-краєзнавчого музею, яка працюватиме до 24 вересня 2023 року.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

У парку Письменників в Ірпені відбулася солідарна акція «Квітуй, Ірпінь - розквітай, Україно!» (фото)

Сьогодні, 19:31

Детальніше
Американський військовий провів в Ірпені експрес-курс домедичної допомоги (відео)

Сьогодні, 16:07

Детальніше
108-му автівку доставили на фронт волонтери із «Незламних сердець»

Сьогодні, 15:14

Детальніше
Ірпінці можуть безкоштовно перевірити свій зір

Сьогодні, 13:16

Детальніше
80 000 грн — в Ірпені та 35 000 грн — в середньому на Київщині: скільки заробляють головні економісти у міськрадах області

Сьогодні, 10:19

Детальніше
Як ірпінські митці створюють картини світлом (відео)

Сьогодні, 10:16

Детальніше
Антон Головенко: повага до Героя - це не пост у телеграм-каналі для розкрутки свого каналу

07 May 16:20

Детальніше
Чому до ірпінських лікарів вторинки неможливо записатися онлайн

07 May 15:40

Детальніше
Всі новини
300x300
Реклама