Реклама

Як не влаштувати пожежу через альтернативні джерела живлення: рекомендації від ірпінських рятувальників

Як не влаштувати пожежу через альтернативні джерела живлення: рекомендації від ірпінських рятувальників

Майже в усіх містах України протягом кількох останніх тижнів діють віялові, а іноді й аварійні відключення електроенергії. Під час відсутності світла люди масово користуються свічками, газовими пальниками та генераторами. Але альтернативні джерела живлення можуть не тільки виручити, а й заподіяти лиха, якщо не вміти ними користуватися.

Заступник начальника відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Бучанського районного управління ГУ ДСНС України у Київській області Іван Мариць зауважив, зараз працівники ДСНС працюють в особливій готовності через блекаути.

«У минулому році в Бучанському районі ми мали непоодинокі випадки пожеж через альтернативні джерела живлення. Генератори, свічки, туристичні газові плити – це все чудово, якщо вміти користуватися ними безпечно. Зараз бачимо, що починаються відключення і люди активно використовують це все. Слава Богу, поки що пожеж через користування альтернативними джерелами живлення в нашому районі не було. Однак, всі ми бачили новини, як на Київщині вже вибухали газові балони», – розповів Іван Мариць.

2024 05 24 13.11.08

Рятувальник зазначив, щоб користуватися такими джерелами живлення, необхідно пам’ятати прості правила безпеки:

«Якщо, наприклад, користуємося газовим пальником, то слід насамперед перевірити цілісність балончика. А також тримати балони подалі від сонячних променів та від дії високих температур і використовувати пальники лише у приміщенні, де є вентиляція.

Якщо використовуємо свічки, то їх тримаємо на безпечній відстані від усього, що може загорітися, не палимо свічку до кінця й не залишаємо її без нагляду.

Щодо генераторів, основне: купувати лише сертифіковану продукцію й  дотримуватися інструкцій виробника. Користуватися генераторами можна тільки на відкритому повітрі, на відстані не менше 6 метрів від вікон, дверей, гаражів. І звісно ж тримати генератор у сухому місці та перед повторними заправками дати йому охолонути», – порадив рятувальник.

Також Мариць зазначив, що працівники ДСНС не припиняють проводити профілактичні рейди в районі з метою запобігання пожежам.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!