Як «Планета Пластик» втілює в життя ідеї своїх працівників (відео)

Щоби бути максимально ефективними на ринку, сьогодні недостатньо виробляти просто конкурентоспроможний продукт. Він має бути справді унікальним. Для цього компанія «Планета Пластик» регулярно підвищує кваліфікацію власних співробітників і запроваджує інноваційні програми. Однією з таких програм є «Ощадливе виробництво». Вона дозволяє підвищувати якість продукції та зменшувати її собівартість.

Роман Погорілий, керівник відділу ощадливого виробництва та операційних покращень:
«Із числа співробітників нашого підприємства організовано дві робочі групи, які пройшли навчання — дводенний теоретичний курс — і далі в ході практичних занять почали впроваджувати пілотні проєкти ощадливого виробництва».   

Важливим етапом у рамках «Ощадливого виробництва» став запуск проєкту «Моя ідея працює». Відтепер кожен співробітник «Планети Пластик» може запропонувати компанії власне бачення рішення проблеми, з якою стикається в повсякденній роботі.

Роман Погорілий:
«Оскільки лише рядові працівники досконально знають роботу в себе на робочих місцях, вони можуть подати вартісні пропозиції для покращення якості своєї роботи».

Протягом останніх років співробітниками підприємства було запропоновано більше 100 ідей. Половину з них успішно реалізовано. Одна з останніх пропозицій – проєкт стелажного зберігання робочих інструментів заправних рукавів для цеху з виробництва труб. 

Роман Погорілий:
«Раніше такі заправні кінці лежали, де було місце, а зараз ми організували багаторівневу систему, яка дозволяє правильно, а головне — адресно зберігати ці робочі інструменти».  
 

Дуже ефективною виявилася й запропонована працівниками «тіньова дошка» в гаражі.

Роман Погорілий:
«Це система 5С, яка дозволила навести порядок на їхньому робочому місці. Був організований робочий стіл за цією системою — так звана «тіньова дошка» — де чітко вказано, який інструмент де повинен зберігатися».   

Для зручності роботи з продукцією, наведення ладу на робочих місцях та економії часу в одному з цехів зробили кольорову розмітку.

Роман Погорілий:
«Така візуальна розмітка дозволяє робітникам без зайвих втрат і зайвих дзвінків між керівництвом самим чітко визначати, де знаходиться продукція, карщикам — швидко знаходити й вивозити продукцію з цеху, перевозити її на склад».    

Суттєво зекономила складський простір ідея складати готову продукцію в комірках не у вигляді піраміди, а за принципом будови колодязя.

Роман Погорілий:
«Нами був зроблений задокументований експеримент: потягом року ми зберігали плівку в такому вигляді, й за результатами цього експерименту довели, що плівка чудово зберігається й не псується її якість».   

А от зекономити витрати компанії на 600 тисяч гривень на рік дозволила здавалось би дуже проста ідея.

Роман Погорілий:
«Раніше продукція виходила з виробництва запакована в стрейч — для того, щоб її транспортувати на склад. Ми порахували, що при цьому ми маємо дуже великі втрати, і тому було прийняте рішення відмовитися від цієї тимчасової упаковки й упаковувати готову продукцію за допомогою стяжних стрічок».   

Саме тому на робочих місцях заводу «Планета Пластик» розміщено інформаційні стенди з переліком основних принципів ощадливого виробництва. Це – певна філософія, спрямована на потреби та запити споживача. І до того ж — постійний розвиток і самовдосконалення як компанії загалом, так і кожного її співробітника.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300