Як подати заявку на відшкодування за втрачену нерухомість

Photo 2022 04 07 12 58 19 1024x682

Спочатку необхідно інформувати органи влади про факт такої втрати. Зробити це можна через застосунок «Дія», центр надання адміністративних послуг або нотаріуса.

Заявка має містити таку інформацію:

• прізвище, ім’я, по батькові заявника;

• реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (у кого немає ідентифікаційного коду);

• контактні дані особи (номер телефону, адреса електронної пошти тощо);

• відомості про об’єкт, зазначені у Держреєстрі прав на нерухоме майно;

• кількість мешканців;

• відомості про пошкодження або знищення об’єкта (дата та орієнтовний час, опис пошкодження, за наявності — фото- або відеофіксація).

Поки що збираються первинні дані. Потім вони оброблятимуться. Фінальний пакет документів залежатиме від механізму компенсації — російські гроші, добровільні виплати, міжнародні дотації чи українські бюджетні кошти. У кожному з цих випадків знадобляться різні пакети документів та будуть різні механізми застосування.

Які документи збирати та як правильно це робити

Власникам зруйнованого війною житла необхідно зібрати максимально повний пакет документів та доказів. Нехтування цією порадою може якщо не позбавити, то сильно зменшити розмір майбутніх виплат.

Щоб претендувати на компенсацію, передусім доведеться довести, що саме ви є власником зруйнованого або пошкодженого об’єкта нерухомості.

Такими доказами можуть бути:

• договір про купівлю-продаж нерухомості;

• свідоцтва про право власності на нерухомість;

• свідоцтво про право на спадщину;

• договір дарування;

• державний акт на земельну ділянку;

• виписки з реєстрів прав на нерухоме майно та технічний паспорт.

Доказами, що підтверджують факт руйнування чи пошкодження майна, є:

• акти про руйнування/пошкодження майна, складені ДСНС та органами місцевої влади;

• докладні фото- та відеофіксації нерухомості або іншого майна до та після подій;

• інформація зі ЗМІ;

• свідчення сусідів, очевидців, у яких докладно описані обставини ушкодження та їхній характер, витяг із Єдиного реєстру досудових розслідувань тощо.

У разі виникнення пожежі або руйнування будинку необхідно викликати працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, скласти відповідний акт із зазначенням причини пошкодження майна та отримати його копію.

У разі руйнування житла необхідно звернутися до місцевої райдержадміністрації із заявою про складання акта обстеження житла.

У разі мародерства, пограбування житла необхідно звертатися до поліції із заявою про вчинення кримінального правопорушення.

Якщо зробити це неможливо, потрібно заручитися підтримкою сусідів і скласти акт руйнування самостійно, зібравши письмові пояснення свідків того, що сталося (пожежі, обстрілу тощо). Важливо звертати увагу на найдрібніші деталі — від правильно зазначеної дати, часу та місця подій, до імен свідків та їхніх контактних даних.

По можливості потрібно самостійно зробити фото- та відеофіксацію руйнувань (бажано, щоб фотографії мали прив’язку до адреси майна, необхідно вказати на відео дату та час зйомки), зібрати та зберігати статті, фото та відео ЗМІ щодо відповідних фактів.

Намагатися зібрати квитанції, що підтверджують вартість рухомого майна (побутової техніки, меблів), що знаходилися всередині житла.

По можливості зробити фото- або відеофіксацію рухомого майна, що знаходиться всередині житла. При записі на відео обов’язково вказати дату, час та місце зйомки.

Звернутися з заявою про вчинення кримінального правопорушення до правоохоронних органів з наданням вищеперелічених доказів руйнування/пошкодження майна та обов’язково отримати витяг із Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Особливу увагу слід приділити доказам того факту, що шкода завдана внаслідок військової агресії РФ, а не раніше: звертати особливу увагу на дати фото, дати в документах тощо.

Не зайвим буде максимально легалізувати свою історію. Наприклад, можна розмістити інформацію про зруйноване житло на сайті «Росія заплатить» — це ресурс, який збирає докази злочинів РФ для подальшого відшкодування.

Крім того, портал для збирання доказів злочинів Росії проти України запустило і Міністерство цифрової інформації. Усі вони будуть використані в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі. Свою історію можна завантажити туди.

Як планує компенсувати збитки Україна

Верховна Рада вже розпочала законодавче оформлення процедури майбутніх компенсацій власникам зруйнованого житла. Відповідний законопроєкт у першому читанні ухвалено 1 квітня.

Особи, які можуть претендувати на компенсацію:

• власники зруйнованого чи пошкодженого житла;

• власники об’єкта незавершеного будівництва;

• члени житлово-будівельних кооперативів, які викупили квартиру, але не оформили право власності на неї;

• спадкоємці власників зруйнованого та пошкодженого житла;

• ОСББ.

За наявною на даний момент інформацією, компенсацію може бути надано двома способами — як грошову виплату чи надання нового житла. За законом за кожен зруйнований об’єкт його власник може отримати не більше 150 кв. м у новобудові. При цьому можна буде вибрати — отримати житло в будинку, побудованому на місці зруйнованого, або в новобудові в іншому районі або навіть місті.

У подальшому механізм буде уточнено з урахуванням прийнятих нормативно-правових актів, що регулюватимуть порядок отримання відповідної компенсації.

Вказані вище рекомендації допоможуть Вам належним чином зафіксувати пошкодження/знищення свого житла аби в подальшому отримати відповідну компенсацію. Та у випадку недостатності отриманої компенсації у загальному порядку Ви будете мати можливість відновити свої права в судовому порядку завдяки заздалегідь зібраним доказам, що підтверджують факт знищення/пошкодження Вашого майна.

Нагадаємо, раніше громадська ініціатива «Медіаоборона» за підтримки депутатів Київської обласної ради запустила проєкт «Повернися додому», мета якого – допомогти жителям регіону, житло яких постраждало чи було знищене внаслідок бойових дій, отримати справедливе відшкодування.  


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Добудова медичного центру на вулиці Садовій в Ірпені почнеться уже в найближчі тижні (відео)

25 Apr 11:15

Детальніше
Мешканців Гостомельської громади запрошують на безкоштовне тренування

25 Apr 10:34

Детальніше
«Modern Theatre» в Ірпені покаже виставу «Повія» за мотивами роману Панаса Мирного

24 Apr 18:53

Детальніше
В Ірпінській громаді створюють комісію з інвентаризації зелених насаджень

24 Apr 16:46

Детальніше
Ірпінці доєдналися до естафери «Біг заради гармонії»

24 Apr 12:20

Детальніше
Всі новини
300x300