Як у Коцюбинському вирішують питання якості води

Якість води в Коцюбинському цього літа взяли на особливий контроль. В Управлінні житлово-комунального господарства «Біличі» визнають: проблема з водою є. Але розпочалася вона не сьогодні, а кілька років тому – з водонасосної станції «Лісова».   

Сергій Слухай, в. о. начальника УЖКГ «Біличі»:
«На цій території є дві свердловини. На даний час із двох працює одна… Тут немає станції другого підйому, і вода безпосередньо зі свердловини потрапляє в труби і людям у квартири».

Ту свердловину, яка постійно надавала воду, довелося закрити, бо через те, що всі попередні роки її систематично неправильно експлуатували, вона стала геть непридатною.

Сергій Слухай:
«23 метри піску було намито в трубі, у стволі свердловини. Після того, як цей пісок прибрали, ми знайшли там обірваний насос, який там залишили. Вся проблема з водою, всі звернення почалися саме в той момент, коли ця свердловина зупинилася повністю».

Тепер на весь масив працює лише одна свердловина. Але оскільки резервуару чистої води тут немає,  у крани споживачів разом із рідиною піднімається і газ сірководню. Хоча він не шкідливий і швидко випаровується, та все ж відчуття не з приємних.

Сергій Слухай:
«На даний момент вирішенням цієї ситуації є будівництво резервуарів чистої води станції другого підйому, і оскільки одна свердловина не може працювати – пробурення нової свердловини».

Зараз у селищі – чотири діючі резервуари чистої води. Усі вони під замком, стороннього доступу немає. У водосховищах періодично проводять чистку і дезінфекцію води.

Сергій Слухай:
«Саме зараз ми провели чистки всіх резервуарів і тепер проводяться планові роботи. Це комплекс робіт, які необхідні для нормального водопостачання в селищі».

У Коцюбинському стверджують, що проблему води в селищі можна було б вирішити ще два роки тому, коли реконструювали водонасосну станцію «Шевченка». Це станція другого підйому. Тодішнє керівництво витратило на нове обладнання понад 3 млн гривень державної субвенції. І, як з’ясувалось, геть не раціонально.

Сергій Слухай:
«Є водонасосні станції, які були в гіршому стані – це, в першу чергу, станції «Меблева» і «Лісова», в яких узагалі відсутній другий підйом. Так, це обладнання енергоефективніше, але на цьому всі його переваги закінчуються».

Усе, що робить нове устаткування – це забезпечує стабільний тиск води. Але старі насоси теж справлялися з цим завданням, стверджує нинішній керівник УЖКГ. А от те, в чому конче була потреба, якраз і не зроблено: не потурбувалися про станцію очищення води.

Петро Пушанко, заступник Коцюбинського селищного голови:
«Якби у 2017 році було поставлене додаткове обладнання з очищення води, зараз би такої проблеми не було. Не таке воно дороге, і якби було включене в програму, зараз була б зовсім інша вода».

Тепер ситуацію треба  виправляти.

Сергій Слухай:
«У нас уже замовлені проекти, підписані договори. Термін виконання – три тижні, тобто за три тижні ми почнемо роботи з установлення станції очистки води».

На покращення якості води спрямована й заміна водопроводу. Зараз тривають активні роботи на вулиці Бакала: замінюють азбестно-цементні труби, які були прокладені ще в 60-х роках минулого століття.

А ще для покращення якості води в селищній раді розробили цілу програму і подали її на розгляд голові обласної державної адміністрації. Від керівника області отримали зустрічну пропозицію: приєднати селище до мережі «Київводоканалу». Про це  на своїй сторінці у Facebook повідомив сам голова. Зараз питання опрацьовують спеціалісти.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300