Реклама

Як відновлюються травмовані військовослужбовці у «NEXT STEP UKRAINE» в Ірпені (відео)

Знайомтеся – Це Микола. Його ноги ще не зовсім слухняні. Хлопець трохи більше місяця вчиться ходити на протезі. Каже, хоч і складно призвичаїтися  до нової ноги, але все ж тренуватися простіше, ніж штурмувати посадки.

Микола, старший лейтенант 47 ОМБР «Магура»:

«Під час наступу на Запорізькому напрямку штурмували позиції противника. Вдало. Ну були супутні поранення. Відрізали вже у госпіталі. Вона теліпалася на одному м’язі. Її примотали і кинули разом зі мною. Але врятувати її було вже неможливо».

Микола пішов захищати Україну у 2016 році у складі добровольчого корпусу «Правий сектор». Через чотири роки вирішив перепочити. А у лютому 22-го знову взяв рюкзак, бронежилет, каску і пішов у воєнкомат. І хоча зараз у хлопця не легка реабілітація, та він вже думає про те, як і де служитиме своїй нації. Навчитися нормально ходити йому допомагають у центрі «Next Step» в Ірпені.

Іван Гевчук, фізичний терапевт:

«У нього мотивації дуже багато. Він рветься у бій, умовно кажучи. Ми його готуємо на виїзд закордон у США на протезування. Йому мають ставити модульний біонічний протез, який буде набагато легший, комфортніший у користуванні, ніж навчальний».

А на сусідньому тренажері медикиня уважно пильнує рухи  Олександра.

Олександр не знав, чи й стане коли-небуть на ноги. Він отримав тяжку спинальну травму, коли автівка у темноті опинилася в канаві. Боєць тоді поспішав з однієї частини до іншої. Вже у госпіталі впасти у розпач не дозволила дружина.

 Олександр, солдат 50 ОРВП:

«Вона каже, я тебе не кину. Але оцих думок: буде все погано, я буду лежачим, щоб такого не було».

Після тривалого лікування Олександр зміг пересуватися у візку, а згодом — і поволі ходити з паличкою.

Олександр, солдат 50 ОРВП:

«Слава Богу, люди підказали, прийшов у «Next Step». Прийшов важкий, погано ходив. На доріжці ледве йшов. Вже у три рази підвищив результат. З рукою було питання. Вона не піднімалася. Марта розігнула мені, все зробила»

А це – Максим. Каже, міг би загинути. Але мав доброго янгола-охоронця.

Максим, молодший сержант МП ЗСУ:

«Лежав в окопі. Залетіла міна. Зірвалася між ніг. Вирвало тут м’язи. Сюди залетів осколок, а тут все врятувало, кажуть, добрий янголо-охоронець. Турнікет нав’язав. Дивлюся, кров зупинилася. Викликав допомогу. Хлопець прибіг і потягнув мене. Півтора кілометра тягнув на собі. Побратим».

Зараз щодня реабілітологи центру допомогають цим та ще десяткам таких же хлопців навчитися жити заново. Сарафанне радіо рознесло інформацію про «NEXT STEP» усією Україною. Тому за допомогою приїжджають захисники звідусюди. Пані Валентина привезла свого сина з Рівненщини.

Валентина, мама захисника з Рівненщини:

«Він має дуже важку черепно-мозкову травму. Нам надали квартиру. Усі необхідні умови. Володя доставляється машиною разом зі мною туди й назад. Абсолютно все безкоштовно. Все настільки гарно, що аж дивно для мене».

Ірпінці пам’ятають роботу центру ще до повномасштабного вторгнення росії. Тоді він був на Ірпінських Липках. Незадовго до варварського нападу центр переїхав на більшу площу, ось у це приміщення, на Університетську, 2ф/1.

Тетяна Грубенюк, директорка БФ «Відродження захисників України» та реабілітаційного центру «NEXT STEP UKRAINE»:

«Із 14-го року ми допомагаємо військовим. Тому запитів, на жаль, дуже багато. Відбувається все таким чином, що присилають медичні документи. Їх розглядають наші реабілітологи і хлопці приїжджають на консультацію. І все дуже індивідуально. Все залежить від поранення, важкості, стану пацієнта».

У центрі – багато різного обладнання. І реабілітологи займаються з підопічними доти, доки можуть допомогти. Тобто, працюють на результат, не рахуючись із часом. А на це, зазвичай, йдуть місяці. Лише за останні півтора роки тут пройшли повну реабілітацію понад 200 військовослужбовців. У найскладніших випадках хлопців відправляли лікуватися до США.

Тетяна Грубенюк, директорка БФ «Відродження захисників України» та реабілітаційного центру «NEXT STEP UKRAINE»:

«Зараз ми продовжуємо забирати хлопців у Сполучені Штати, але це хлопці, які мають надважкі випадки ампутацій, — це і подвійні, і потрійні, дуже високі. Тут ми спілкуємося, звісно, з нашими спеціалістами, з протезними центрами, які працюють з державними програмами, або самі лікарі нам телефонують і просять забрати хлопців туди»

Оскільки усі послуги центру — безкоштовні, фонд «Відродження захисників України» збирає гроші на це з усього світу. Підтримати «NEXT STEP UKRAINE» можете і ви ось за цим за кюар-кодом.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!