Євгенія Антонюк: Вакцинація колективу Ірпінської школи мистецтв – законна можливість працювати повноцінно

Photoeditorsdk Export 2021 11 12t160900.037

Ірпінська дитяча школа мистецтв ім. М. Вериківського може повернутися до очного навчання, якщо всі працівники закладу отримають щеплення від коронавірусу. Про це написала на своїй сторінці у фейсбуці керівниця відділу культури, національностей і релігій Ірпінської міськради Євгенія Антонюк.

Вона наголосила, що онлайн-навчання вокалу та гри на музичних інструментах не можна вважати повноцінним.

«Вважаю, щоб багатьом професіям не можна повноцінно навчатись дистанційно. До них я відношу і навчання гри на музичних інструментах та співу… Учасники освітнього процесу в мистецьких школах потребують особливої атмосфери, яка пов’язана саме з живим спілкуванням з педагогами і особливо з музичними інструментами (бо не кожен учень школи має можливість мати вдома необхідний для навчання інструмент). Передати енергію, силу, живі емоції онлайн неможливо, відеозв’язок не може замінити учням повноцінного контакту з викладачем. Вірно навчитися тримати інструмент, ставити руки, пальці, відчувати роботу діафрагми, дихання для вокалістів і багато іншого навчити онлайн практично неможливо. Жодна дистанційна освіта не замінить отого впливу і енергії, який ти даєш дитині та отримуєш від неї під час звичайного уроку», – зазначила очільниця відділу культури.

«Для ефективного навчання дітям потрібна людина, якій вони довіряють та в присутності якої не бояться зробити помилку. Ця людина має бути здатна створити ефект безпечного простору, формувати й підтримувати динаміку навчання, особливо в молодших учнів. А коли діти сидять у Zoom з вимкненим відео, створити атмосферу довіри надскладно. Ще гірше, коли зв’язок «підвисає» і губляться уривки сказаних викладачем фраз. Це впливає на цілісність і магію навчального процесу», – зауважила Євгенія Антонюк.

Вона відзначила, що навантаження на вчителів під час дистанційного навчання значно зросло.

«Великим мінусом дистанційного навчання педагоги називають складність проведення групових занять – таких, як, наприклад, хор, сольфеджіо чи музична література. Саме тому всі ці дисципліни тимчасово переведені в індивідуальні заняття: кожному учню надсилається завдання, потім в режимі Zoom-конференції заняття зводиться в групове. Ті педагоги, які навчають теоретичних дисциплін, мають по 150–200 учнів, і кожному необхідно відправити завдання, а потім перевірити його. У деяких викладачів з’явився стрес від проведення занять онлайн, і оце педагогічне виснаження після кожного уроку стало ще більше тяжіти. Адже адміністративну та методичну роботу треба також виконувати», – написала Антонюк.

На її переконання, педагоги повинні пройти вакцинацію та повернутися до очного викладання.

«Навчання в школі мистецтв дистанційно – тимчасова, вимушена міра. Сьогодні змінити її ми можемо лише одним шляхом: усім, хто обрав професію педагога, необхідно вакцинуватися і повертатися до своїх учнів. Я не буду тут агітувати за вакцинацію і пропагувати її. Кожен має право вирішувати сам, але педагоги відносяться до тієї професії, яка не має права вибору. Саме так говорять нам документи уряду, покликані вирішити це питання. Є законна можливість школі працювати повноцінно, і ми повинні її використати! Багато шкіл мистецтв України сьогодні працюють офлайн, надаючи якісну мистецьку освіту. Ірпінь має приєднатися до них!» – підкреслила керівниця відділу культури.

«Шановні педагоги! Давайте разом створимо комфортні умови для учнів та їх батьків і не дамо знизити планку в сучасній мистецькій освіті!» – закликала Євгенія Антонюк.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300