З рестораном, гамаками та мангалом: в Ірпені відкрили «Залізне містечко» (відео)

По цьому невеличкому віконечку та столику одразу зрозуміло, що це потяг. Зараз він в Ірпені. Але, на відміну від усіх нам звичних, цей нікуди не поїде. Ці затишні купе слугуватимуть тимчасовими домівками для ірпінців, які через російських варварів залишилися без даху над головою.

Денис Васильович жив в Ірпені від народження. Тут одружився та збудував «родинне гніздо» Волошинюків. 10 березня під обстрілами евакуювався з дружиною та сином. А вже 28-го дізнався, що повертатися нікуди.

Денис Волошинюк, мешканець Ірпеня:
«Жили собі спокійно своїм життям – і раптом у нас просто нічого немає… Тут усе нормально, все чистенько, стерильно, охорона є. Буду телефонувати своїй сім’ї, що можна приїжджати, тут можна жити».

«Залізне містечко» – це п’ять вагонів-купе, обладнаних кондиціонерами, санвузлами та іншими необхідними для життя зручностями. У домівок на колесах дуже цікаві назви: тут і будиночок «Калуш», і навіть оселя «Джолі». Є окремий вагон-ресторан. За обідом тут можна почитати різножанрову літературу українських авторів. Ще в одному вагоні – затишні душові кімнати. Тут можна не тільки помитися, а й випрати та посушити одяг.

Ці будиночки стануть тимчасовою оселею для 25 ірпінських родин. Наразі ключі від нового житла отримали лише п’ять. Марія Михайлівна отримала ключі найпершою. Рашисти зруйнували квартиру жінки в перші дні війни. Разом із родиною вона сиділа в підвалі до 8 березня, поки не отримала довгоочікувану звістку про порятунок.

Марія Музика, мешканка Ірпеня:
«У нас не було світла, газу, води, нічого не було. Ми сиділи в підвалі, і в нас було таке маленьке радіо на батарейках – і слава Богу, що ми почули оце звернення Маркушина про евакуацію, що 8 числа будуть машини, автобуси, і можна виїжджати».

На території «Залізного містечка» – все для людей. Тут є лаунж-зона з альтанками, гамаками, м’якими кріслами та мангалом, дитячий майданчик, тенісний стіл, велосипеди. А ще «літає» швидкісний інтернет від провайдера «Домінет». Із харчуванням теж усе зручно: безкоштовне триразове харчування забезпечує організація «World Central Kitchen».

Олексій Шпіонов, партнер організації «World Central Kitchen»:
«Станом на сьогодні ми готуємо в Ірпені в одній із шкіл міста вже майже п’ять тисяч порцій на день. Тому, коли прийшла пропозиція допомагати ще й тут, ми не могли бути осторонь».

Повноцінне містечко для життя постраждалих ірпінців вдалося облаштувати лише за місяць. Проєкт реалізовано Ірпінською міською радою спільно з «Укрзалізницею».

Андрій Кравчук, перший заступник Ірпінського міського голови:
«Нам, я вважаю, вдалося реалізувати чудовий проєкт. Як ви бачите, все зелене, все красиве. «Укрзалізниця» доклала максимум зусиль, щоб цей об’єкт відкрився в найкоротші терміни. Ми, Ірпінська міська рада, зі свого боку також зробили все можливе, все, що від нас залежало, щоб люди мали дах над головою».

Олександр Перцовський, член правління АТ «Укрзалізниця», керівник пасажирського напрямку:
«Для нас було важливо зробити це справді круто, щоб це містечко було більш схоже на кемпінг, було сучасне, інтегроване з природою (ви бачите, зелений колір тут домінує), і щоб дати виклик усім містам, які зараз так чи інакше вирішують питання тимчасового розміщення – показати, що робити це треба не для галочки (просто завезти якісь вагончики й десь поставити на паркінгу), а робити з думкою про людей».


Підписуйтеся на
 Telegram-канал ITV  джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300