Реклама

Заступник голови КОВА Микола Бойко розповів про відбудову Гостомеля (відео)

Photo 2023 07 19 16 37 12

Гостомель — одне із селищ Київщини, яке у лютому-березні минулого року пережило російську окупацію. Через активні бойові дії у населеному пункті було пошкоджено близько 40% інфраструктури. Як зараз відновлюється житловий фонд Гостомеля та що робити мешканцям селища, у яких пошкоджене або зруйноване житло, розповів журналістам ITV заступник очільника Київської обласної військової адміністрації Микола Бойко.

Жоден будинок Гостомельської територіальної громади не увійшов в обласну програму відновлення приватних будинків, яку нещодавно презентував очільник КОВА Руслан Кравченко. Але, за словами Миколи Бойка, пошкоджені оселі Гостомеля увійшли в інші програми з відбудови.

«Гостомель також зараз відбудовується. По інших програмах. Це програма Європейського інвестиційного банку, єВідновлення. Також в кінці квітня прийняте рішення уряду щодо комплексної відбудови двох населених пунктів в Київській області. Це село Мощун, яке входить до Гостомельської громади, а також місто Бородянка. Вони будуть відбудовуватися Агенцією з відновлення», — зазначає він.

За словами заступника голови Київської обласної військової адміністрації, наразі готується проєктно-кошторисна документація по відбудові цих двох населених пунктів. Найближчим часом у цих селищах будуть починати роботи.

«У цьому році в цих містах будуть поступово відновлюватися всі будинки. Не вибірково якісь, а повністю всі будинки цих населених пунктів», — розповідає Микола Бойко.

У самому ж Гостомелі за державною програмою UNITED24 наразі відбудовуються три багатоповерхівки — вулиця Рекунова, 1, вулиця Проскурівська, 4 та 1.

«Роботи там зараз тривають. Є камери зовнішнього спостереження. Журналісти, будь-які громадяни можуть приїхати, подивитися, що там робиться», — зазначив заступник очільника КОВА.

Михайло Бойко нагадав, що наразі також діє програма «єВідновлення», за якою можна отримати грошову допомогу на поточний ремонт пошкодженого житла. Максимальна сума виплат — 200 тисяч гривень.

«По цій програмі у Гостомельській громаді звернулося 489 осіб. Станом на сьогодні опрацьовано вже близько половини цих заявок. Я не пам’ятаю точну цифру, але 150-200 вже точно опрацьовано. Найближчими тижнями ми доженемо цю суму до 100%, оскільки роботи там інтенсивно тривають. І люди, як мінімум, отримають кошти до 200 тисяч гривень, щоб зробити поточний легкий ремонт», — розповів Микола Бойко.

Уже найближчим часом держава запустить другий етап програми — відшкодування за знищене житло.

«Відповідно наше завдання допомогти людям отримати ці кошти. Щоб вони мали змогу ці кошти витратити або на будівництво нового житла, або на купівлю житла у будь-якому регіоні України, де вони забажають. Тому це основний наш напрямок, який ми 100% зможемо використовувати, щоб масово покрити потреби людей у нових будинках», — наголошує Микола Бойко.

Також ще декілька пошкоджених та зруйнованих об’єктів житлової інфраструктури у Гостомелі знаходяться на стадії проєктування та пошуку фінансування.

«Що стосується військового містечка, там французька компанія «NEO-ECO» демонтувала п’ять будинків, зараз напрацьовується проєкт нових будинків. Також проєктування здійснюється по вулиці Остромирській, там багатоповерховий будинок уже на завершальному етапі. Найближчим часом будемо ці об’єкти передавати під фінансування і будемо сподіватися, що все відбудуємо найближчим часом», — підсумував Микола Бойко.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300
Реклама