Ірпінські медики зареєстрували петицію до уряду з вимогою врегулювати роботу Національної служби здоров’я (відео)

Photoeditorsdk Export (33)

Ірпінські медики розмістили на сайті Кабінету Міністрів України петицію до уряду з вимогою врегулювати роботу Національної служби здоров’я України. Про це повідомив у відеозверненні директор Ірпінського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Андрій Левківський, який зареєстрував петицію.

«Протягом двох років ми співпрацюємо з Національною службою здоров’я України, маємо укладений договір. 86 тисяч пацієнтів обрали наш заклад і підписали декларації. 70 лікарів нашого центру працюють в електронній системі охорони здоров’я. Протягом двох років ми, як і більшість наших колег, постійно стикаємося з проблемами у співпраці з НСЗУ. Це і брак продуктивної комунікації, і електронна звітність, і робота електронної системи охорони здоров’я. З 1 квітня, коли в реформу ввійшла вторинна ланка, робота електронної системи стала практично неможливою. Повільна робота системи унеможливлює виписку електронних рецептів, електронних направлень, ведення електронної звітності. Це призводить до конфліктних ситуацій із пацієнтами, з колегами із вторинної ланки. Тому ми з колегами підготували петицію й розмістили її на сайті Кабінету Міністрів України. Це звернення з проханням урегулювати роботу Національної служби здоров’я України», — зазначив Андрій Левківський.

Він закликав медиків України підтримати петицію.

У тексті звернення до уряду відзначається, що недоліки в роботі НСЗУ «загрожують звільненням медичних працівників та банкрутством медзакладів».

«Зокрема, запропоновані тарифи на надання медпослуг не відповідають реальним потребам закладів. Постійно виникають проблеми з роботою електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), що негативно позначається на фінансуванні закладів (збої в системі, зникнення декларацій, складність роботи з системою в робочий час тощо). Керівництво та персонал закладів незадоволені рівнем комунікації з боку НСЗУ. З грудня 2019 року в НСЗУ фактично немає керівника», — йдеться в петиції.

Ініціатори звернення просять Кабінет Міністрів:

  • невідкладно провести конкурс на посаду керівника Національної служби здоров’я України;
  • врегулювати нормативно-правову базу щодо розвитку електронної системи охорони здоров’я;
  • виділити достатнє фінансування на підтримку та розвиток електронної системи охорони здоров’я;
  • при формуванні проєкту Державного бюджету на 2021 рік передбачити обсяг коштів, що спрямовані на реалізацію програми медичних гарантій, у розмірі не менше 5% валового внутрішнього продукту України.

«Якщо терміново не будуть вжиті заходи, то на Україну чекає колапс медичної галузі», — підкреслюється в петиції.

Роботу НСЗУ сьогодні різко розкритикував і міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Кількість нарікань на Національну службу здоров’я України вже така велика, що вона переходить будь-яку межу, і вже треба робити якісь серйозні висновки щодо її роботи. Не може бути так, щоб на роботу органу, від якого залежить фінансування всієї галузі, скаржилися всі без винятку медичні працівники», — сказав очільник МОЗ на брифінгу.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300