Для боротьби з COVID-19 ірпінську «первинку» забезпечує лише міська влада, волонтери й благодійники — заява медиків

Photoeditorsdk Export 2020 05 07t171821.583

Первинна ланка медицини Ірпінського регіону лише завдяки міській владі, волонтерам і благодійникам забезпечена всім необхідним для боротьби з епідемією коронавірусу. Про це йдеться в дописі Ірпінського міського центру первинної медико-санітарної допомоги, опублікованому на його сторінці в соцмережі.

Лікарі «первинки» констатують, що державна влада не забезпечує їх засобами індивідуального захисту й дезинфекції та не вважає за потрібне здійснювати обіцяні доплати медпрацівникам, які надають допомогу хворим на COVID-19.   

«На жаль, державна влада вважає, що лікарі первинної ланки, центрів ПМД не працюють з КОВІДом. Постанова Кабінету Міністрів України від 24.04.20 р. «Про невідкладні заходи щодо забезпечення державних гарантій медичного обслуговування пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19 та належної оплати праці медичних та інших працівників, які надають медичну допомогу таким пацієнтам» не передбачає виплат за амбулаторну допомогу первинної ланки. Отже, за логікою керманичів держави, сімейні лікарі не лікують амбулаторно КОВІД, не оглядають пацієнтів, не проводять забори на ПЛР-діагностику?!» — йдеться в дописі.

«Ніяких обіцяних міністром охорони здоров’я 300% доплат до заробітної плати з держбюджету не надходило та й, як стало зрозуміло, не надійде… За період карантину ми не отримали за державним перерозподілом ні засобів індивідуального захисту, ні деззасобів!.. Тим часом наша протиепідемічна амбулаторія вже провела консультації більш ніж 2000 пацієнтам нашого регіону з ознаками ГРВІ та підозрою на КОВІД. Зібрали більше 400 зразків на ПЛР, у 44 осіб виявили захворювання на COVID-19. 80% підтверджених випадків наши медичні працівники ведуть амбулаторно», — зазначають медики.

«Ні ми не жаліємось, просто інформуємо громаду про стан речей! Потрібно щоб громада розуміла, що дякуючи лише органам місцевого самоврядування, волонтерам та благодійникам, ми маємо все необхідне та спроможні боротися з КОВІДом у нашому регіоні!» — наголосили в центрі первинної медико-санітарної допомоги.

При цьому медики запевнили, що вони й «надалі будуть виконувати свою протиепідемічну роботу та охороняти здоров’я» жителів Приірпіння.

Нагадаємо, сьогодні на сесії Ірпінської міськради депутати внесли зміни до Міської комплексної програми «Здоров’я Приірпіння» на 2020 рік, виділивши комунальним підприємствам охорони здоров’я на боротьбу з епідемією коронавірусу понад пів мільойна гривень. Зокрема, 300 тис. грн було виділено Ірпінському міському центру первинної медико-санітарної допомоги. У рішенні, серед іншого, йдеться про зміни в додатках до програми, які стосуються придбання медикаментів та виробів медичного призначення під час епідемічного сезону, мотивації медпрацівників, їх додаткового фінансового заохочення, покращення умов праці тощо.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV та отримуйте якісну інформацію!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300