Ірпінців запрошують у добровільну пожежну дружину

Photoeditorsdk Export 2019 10 18t202528.405

В Ірпені розпочався набір кандидатів у добровільну пожежну дружину, повідомляє сайт міської ради. Це формування створюється в рамках міжнародної співпраці між містами-побратимами Ірпенем і Борною (ФРН).

«Основним завданням пожежної дружини буде організація робіт із запобігання виникненню пожеж та їх гасіння», – зазначається в повідомленні.

Дружина створюється на добровільних засадах із числа мешканців Ірпеня, здатних за своїми здібностями та станом здоров’я виконувати обов’язки вогнеборців. Претендентам має бути не менше 21 року.

Після проведення відбору для добровільних пожежників буде проведене навчання, організоване у співпраці з Державною службою з надзвичайних ситуацій. Ті добровольці, які після проходження курсів покажуть найкращі результати, матимуть змогу навчатися й стажуватися в добровільній пожежній частині Борни, «що є можливим у рамках ґрантового міжнародного проєкту між містами-побратимами Ірпінь і Борна «Допомога у волонтерстві – спільні перспективи для розвитку добровільної пожежної служби в Україні».

Для того, щоб отримати можливість долучитися до створення добровільної пожежної дружини та відвідати перший ознайомчий семінар, який спільно проведуть 26 жовтня Ірпінська міськрада, представники ДСНС України та пожежники з Борни, потрібно заповнити заявку на участь у відборі.

На сайті міськради відзначається: «досвід міста-побратима Борни показує, що найбільш раціональним засобом протипожежного захисту на місцях та в регіонах є організація добровільної пожежної охорони». «У німецьких містах добровільна пожежна охорона має 150-річні історичні корені, національні особливості й традиції. Вона створюється з метою об’єднання зусиль громадян (непрофесіоналів) для боротьби з пожежами. Зазвичай добровільні пожежні дружини за чисельністю перевищують кількість професійних пожежників і разом із ними створюють достатньо ефективну систему пожежної безпеки», – йдеться в повідомленні. 

«У січні 2017 року ДСНС затвердила стратегію розвитку, де одним із пріоритетів є розвиток добровільного пожежного руху. Для чого це робиться? По-перше, для підвищення культури безпеки: якщо є добровольці-пожежники у сім’ях, то, відповідно, підвищується обізнаність сім’ї. По-друге, згуртовується громада, що стимулює розвиток інших громадських ініціатив. По-третє, оптимізуються витрати на забезпечення безпеки при одночасному покращенні реагування», – додають у міськраді.

Нагадаємо, як раніше розповідала в. о. Ірпінського міського голови Анастасія Попсуй, проєкт зі створення добровільної пожежної дружини в Ірпені є продовженням минулорічного, в рамках якого рятувальники з Ірпеня та Борни обмінялися візитами, ознайомилися з особливостями систем пожежної безпеки в Німеччині й Україні та провели стажування. Фінансовою основою нового починання будуть ґрантові кошти від Сервісної служби «Міста в єдиному світі» товариства «Engagement Global» (ФРН). У планах на перспективу – створення добровільних пожежних формувань у тій частині Ірпеня, яка відділена від центру міста залізницею, а також у Михайлівці-Рубежівці. 


На фото: рятувальники з добровільної пожежної частини м. Борна

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300