Карта з рукава або Як на губернаторській нараді Бучу робили райцентром

M Neg 48

Уже два тижні в Україні не вщухають пристрасті навколо останнього етапу адміністративно-територіальної реформи — переформатування районів. Так сталося — волею Київської облдержадміністрації — що одним із каменів спотикання стало визначення центру укрупненого району, який буде сформовано в північно-західній частині Київської області.

Спочатку в усіх можливих проєктах фігурувало природне й закономірне положення — районним центром стане Ірпінь. Аж раптом напередодні ухвалення рішення Кабміном у якості претендента на роль райцентру, мов гральна карта з рукава шулера, вигулькнула Буча. Обладміністрація, різко змінивши своє бачення майбутньої мапи області, передала цю пропозицію до Міністерства розвитку громад і територій, а звідти вона потрапила на засідання уряду, де й була відображена в проєкті постанови, яку тепер має розглянути Верховна Рада.

У якості ключового аргументу на користь створення Бучанського району на засіданні Уряду фігурував цікавий документ — протокол наради на тему визначення центрів одиниць субрегіонального рівня (районів), яка відбулася 9 червня у тодішнього т. в. о., а нині — повноправного голови Київської облдержадміністрації Василя Володіна. Начебто на тій нараді було доведено, що центром району має стати Буча, і більшість представників громад Київщини висловилися саме за це.

Оскільки я був учасником тієї доленосної наради, розповім, що там відбувалося насправді й поділюся своїми висновками.

1. У зібранні не брали участі представники 7 об’єднаних територіальних громад, яких питання створення нашого району безпосередньо стосується, але які чомусь не були туди запрошені. Це Немішаєвська ОТГ (населення — 15135 осіб), Димерська (18853), Пірнівська (5800), Іванківська (15111), Білогородська (18673), Макарівська (25001) й Поліська (4737). Загалом 127423 жителів. Отже, думка цих громад при вирішенні долі краю врахована не була.

2. На нараді стверджувалося, що Ірпінь знаходиться надто близько до Києва, а Буча — ні. Мовляв, у випадку з Ірпенем це не відповідає урядовим Методичним рекомендаціям щодо критеріїв формування районів (далі — Методика). Відстань від м. Ірпеня до м. Києва – 8,1 км. Відстань від м. Бучі до м. Києва – 13 км. Очевидно, що принципової різниці немає.

3. У підсумках наради з посиланням на Методику було враховано, що поза межами зони 60-кілометрової доступності до Ірпеня (автомобільними дорогами з твердим покриттям) розташовані населені пункти, загальна кількість населення яких складає 21154 особи. Однак те саме стосується і Бучі, й інших гіпотетичних на той час кандидатів у райцентри — Вишгорода й Бородянки.

4. Водночас на нараді не було враховано, що Ірпінь, відповідно до букви й духу Методики, має найкраще транспортне сполучення з обласним центром — аж 4 (!) шляхи доїзду автомобільними дорогами (Варшавською трасою, Житомирською — через Стоянку та через Дмитрівку та Новоірпінською — через Романівку). Крім того, є ще й активне залізничне сполучення.

До речі, представники громад м. Вишневе та с. Петропавлівська Борщагівка утримались на нараді від того, щоб підтримати Бучу — і не в останню чергу саме тому, що усвідомлюють проблему постійних «бучанських» (і «бородянських» теж) транспортних заторів на Варшавській трасі.

5. У висновках наради керівництво області проігнорувало ключовий критерій урядової Методики (пп.2 п.5), який має чітке кількісне вираження, а тому просто не піддається різночитанням — центром району може бути місто, чисельність постійного населення якого становить не менше ніж 50 тис. осіб. Населення Ірпеня — 60390 жителів, населення Бучі — 36334 особи, у Вишгороді мешкає 30957 людей, а Бородянка з 13 тисячами мешканців — узагалі не місто, а селище.

6. Створення саме Ірпінського району підтримали присутні на нараді представники громад, загальна чисельність яких становить 95160 осіб. За Бучанський район проголосували делегати від 70784 жителів, а за Вишгодський — ще вдвічі менше.

Результати голосування виглядали так:  

ЗА ІРПІНЬ КІЛЬКІСТЬ НАСЕЛЕННЯ
Ірпінь60390 осіб
Горенка5358 осіб
Михайлівка-Рубежівка4291 особа
Коцюбинське16982 особи
Пісківська ОТГ 8139 осіб
Разом95160 осіб

ЗА БУЧУ

КІЛЬКІСТЬ НАСЕЛЕННЯ
Буча36334 особи
Бабинці2688 осіб
Ворзель6625 осіб
Нові Петрівці7747 осіб
Гаврилівка3065 осіб
Бородянка13153 особи
Блиставиця1172 особи
Разом70784 особи

ЗА ВИШГОРОД

КІЛЬКІСТЬ НАСЕЛЕННЯ
Вишгород30957 осіб

ЗА БОРОДЯНКУ

КІЛЬКІСТЬ НАСЕЛЕННЯ

7. Найважливішою, за словами Василя Володіна, була позиція присутніх на нараді (нагадаю, з присутністю було не все однозначно) громад, які не входять у Бучанську ОТГ та в майбутню Ірпінську ОТГ. Але й у цьому випадку надання Ірпеню статусу центру району підтримали представники громад із загальною чисельністю 30435 мешканців, тоді як за Бучу були громади з населенням 20900 осіб.

Позиція громад, які не входять у Бучанську ОТГ та проєктну Ірпінську ОТГ:

УЧАСНИК ГОЛОСУВАННЯЗА ІРПІНЬЗА БУЧУ
Горенка5358 жителів
Петропавлівська
Борщагівка
Вишгород
Нові Петрівці 7747 жителів
Пісківка8139 жителів
Вишневе
Бородянка13153
Коцюбинське16938
Кількість голосів32
Чисельність населення30435 жителів20900 жителів

8. До цього треба додати ще такий фундаментальний чинник, як наявність в Ірпені розвиненої мережі соціально значущої інфраструктури — державних установ, комунальних організацій, структур енергетичних монополій тощо — якої й близько немає в Бучі, Вишгороді чи Бородянці, й на створення якої потрібні чималі кошти і час. Парадоксально, але й цей чинник до уваги взято не було.

Нині м’яч опинився на полі парламенту — останньої інстанції в ланцюгу прийняття історичного рішення. Наразі, враховуючи необхідність урегулювати конфліктні питання, одному з яких присвячена ця стаття, профільний Комітет ВР відклав розгляд підготовленого урядом проєкту постанови про районування областей. А отже є надія, що народні депутати дослухаються до аргументів, побудованих на здоровому глузді, й не допустять несправедливого, нелогічного й недержавницького рішення про створення району з центром у Бучі, а не в Ірпені.  


Андрій Літвинов,
в. о. Ірпінського міського голови —
секретар міської ради   

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300