Київська облдержадміністрація несподівано й без обговорення запропонувала створити Бучанський район — документи

14068139 1562266647414811 333501991262843355 N

Наприкінці травня Київська облдержадміністрація несподівано й без широкого обговорення змінила свій проєкт реформування адміністративно-територіального устрою області, запропонувавши утворити Бучанський район замість Ірпінського. Про це свідчать листи КОДА і Міністерства розвитку громад і територій, які потрапили в розпорядження редакції ITV.

Зокрема, в листі облдержадміністрації до Ірпінської міськради, датованому 6 травня ц. р., повідомляється: «Київська обласна державна адміністрація листом від 14.04.2020 надіслала до Міністерства розвитку громад та територій узагальнені пропозиції (остаточний варіант конфігурації) щодо переліку та складу проєктних адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня області. Центрами ОСР Київської області визначено: м. Ірпінь, м. Васильків, м. Біла Церква, м. Бровари, м. Переяслав», — повідомляють у КОДА.

При цьому зазначається, що при підготовці проєкту облдержадміністрація «використовувала Методичні рекомендації щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня, які підготовлено Міністерством розвитку громад та територій на виконання Плану заходів із реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019—2021 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України».

«Відповідно до Методики, у першу чергу адміністративними центрами ОСР визначаються міста, чисельність постійного населення яких становить не менше ніж 50 тис. осіб, та зони їх доступності — не більше ніж 60 кілометрів. Таким центром було визначено місто Ірпінь, чисельність населення якого складає 56806 осіб. Якщо на територіях, розташованих за межами зон 60-кілометрової доступності адміністративних центрів ОСР, постійно проживає менше ніж 150 тисяч осіб, такі території можуть бути включені до території ОСР… Іванківський та Поліський райони, які не входять у зону (60-кілометрової) доступності міста Ірпінь, мають загальну кількість населення 35053 особи, тому включені до Ірпінської ОСР», — запевняли в обласній адміністрації.

Про ті ж узагальнені пропозиції Київської ОДА, надіслані до Міністерства розвитку громад і територій, повідомляється і в листах цього Міністерства до Ірпінської міської (18 травня) й Гостомельської селищної (29 травня) рад. В обох документах розповідається, що пропозиції були сформовані обласною владою за результатами онлайн-наради 31 березня, в якій брали участь народні депутати України, представники Міністерства, КОДА, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та експерти.

Тексти обох документів майже ідентичні, проте в листі до Гостомельської селищної ради, відправленому пізніше, повідомляється, що «25.05.2020 Київська облдержадміністрація надіслала оновлені узагальнені пропозиції, згідно з якими на території Київської області пропонується утворення шести адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня з центрами в містах Біла Церква, Бровари, Буча, Обухів, Переяслав та Фастів».

Нагадаємо, вчора представники громад Київщини пікетували Кабінет Міністрів із вимогою проведення справедливої адміністративної реформи. Пікетувальники закликали міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова не допустити прийняття рішення про створення Бучанського, а не Ірпінського району. На переконання учасників акції, просування ініціативи про надання Бучі статусу районного центру відбувається непрозоро, всупереч урядовій методиці формування нових районів та без урахування думки більшості громад, яких це безпосередньо стосується.

Раніше керівники низки місцевих рад Приірпіння й нинішнього Києво-Святошинського району у відкритому листі до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та народного депутата України від 95-го округу Олександра Горобця закликали не допустити кулуарного створення Бучанського району.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300