Народні депутати закликали профільний комітет парламенту підтримати створення Ірпінського району (документ)

Photoeditorsdk Export (24)

Народні депутати України Сергій Тарута, Андрій Ніколаєнко (фракція «Батьківщина»), Марія Мезенцева (фракція «Слуга народу») та позафракційний парламентар Ігор Молоток закликали Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримати створення укрупненого району з центром в Ірпені, а не в Бучі. Про це повідомив в. о. Ірпінського міського голови Андрій Літвинов.

На своїй сторінці в соцмережі він опублікував спільний лист Сергія Тарути, Андрія Ніколаєнка й Марії Мезенцевої, адресований голові Комітету Андрію Клочку та голові підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталію Безгіну.

У цьому листі депутати називають пропозицію Кабміну створити Бучанський район «досить дивною та такою, що не відповідає інтересам громади».

Парламентарі, зокрема, наголошують, що Методичними рекомендаціями щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня, затвердженими Мінрегіоном, «установлені основні вимоги, характеристики, умови та критерії» щодо адміністративних центрів районів. «Місто Ірпінь об’єктивно відповідає всім критеріям як історично, так і нормативно, інституційно, логістично, матеріально-технічно в розрізі не тільки міста та навколишніх населених пунктів, а й усього району. У свою чергу Буча, яка стала містом лише нещодавно (2006 рік), не тільки не відповідає усім цим параметрам та вимогам, але й не здатна задовольнити навіть потреби мешканців свого населеного пункту і паразитує на інфраструктурі того ж Ірпеня. Яка може бути мова про здатність забезпечити потреби мешканців прилеглих населених пунктів чи, тим більше, району?!» — наголошують підписанти листа.

Вони зазначають, що «на сьогодні на території Ірпінської міської територіальної громади вже успішно працюють і не потребують фінансових витрат на створення державні та комунальні установи»; у місті є чимало «соціальних установ та організацій, які забезпечують населення Ірпеня, Приірпіння та інших сусідніх населених пунктів, у т. ч. й Бучі, яка не має відповідних можливостей навіть для забезпечення власних мешканців».

«На відміну від Бучі, яка є дотаційною, Ірпінь — це спроможна територіальна громада, в якій надходження до бюджету, інфраструктурні та кадрові ресурси є достатніми для вирішення питань місцевого значення на рівні району… Сьогодні м. Ірпінь демонструє успішний розвиток та високий управлінський досвід. Об’єднана Ірпінська міська територіальна громада є привабливою для великих інвестицій та масштабних проєктів. У свою чергу Буча дуже далека від цього критерію і цих можливостей», — йдеться в листі.

Народні депутати наголошують, що з погляду транспортної доступності Ірпінь неможливо навіть порівнювати з Бучею, оскільки в Ірпені розташована розв’язка транспортних артерій (як автомобільних, так і залізничних), які «з’єднують прилеглі населені пункти й території майбутнього району з обласним центром та сусідніми областями».

Також парламентарі підкреслюють, що Ірпінь, на відміну від Бучі, відповідає передбаченому Методичними рекомендаціями критерію, за яким адмінцентром району може бути місто, чисельність населення якого становить не менше ніж 50 тисяч осіб.

«Крім того, слід звернути увагу, що вказаними Методичними рекомендаціями передбачено: якщо межі двох або більше міст, чисельність постійного населення яких становить не менше ніж 50 тисяч осіб, розташовані одне від одного на відстані, меншій ніж 30 кілометрів, адміністративним центром ОСР визначається місто, чисельність постійного населення якого найбільша. За цим критерієм Ірпінь перевищує не те що Бучу, а й Боярку, Вишневе, Іванків та інші населені пункти, які знаходяться в межах району, що планується створити», — наголосили депутати.

«Таким чином, Ірпінь за всіма параметрами об’єктивно є найкращим варіантом адміністративного центру для району, що планується створити… Буча ж об’єктивно не відповідає жодному із визначених Методичними рекомендаціями параметрів, і прийняття рішення на користь Бучі як адмінстративного центру ОСР може відбутись лише із застосуванням адміністративних важелів, що явно містять корупційну складову», — підсумовують автори листа.

Вони звернулися до очільників профільних Комітету й підкомітету парламенту з проханням «під час розгляду проєкту Постанови «Про утворення та ліквідацію районів» №3650 від 15.06.2020 та подальшого прийняття рішення вести відповідні зміни (пропозиції), зокрема замінити «Бучанський район (з адміністративним центром у місті Буча)»… на «Ірпінський район (з адміністративним центром у місті Ірпінь)»».

За словами Андрія Літвинова, народний депутат Ігор Молоток написав сьогодні окреме звернення на користь створення Ірпінського району.

Нагадаємо, як повідомляв раніше в. о. міського голови Ірпеня, на нараді в Київській облдержадміністрації присутні представники громад, які становитимуть більшість у майбутньому районі, підтримали надання статусу райцентру саме Ірпеню. Попри це та всупереч усім іншим об’єктивним чинникам, обласна адміністрація змінила початковий проєкт районування Київщини та внесла на розгляд центральної влади пропозицію про утворення Бучанського району замість Ірпінського.   


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300