Олександр Маркушин: Напрацьовуємо з Комітетом регіонів ЄС спільну концепцію відбудови Ірпеня (відео)

Photoeditorsdk Export (1)

Ірпінська міська влада та Комітет регіонів Європейського Союзу напрацьовують спільну концепцію щодо допомоги міст і регіонів Європи у відбудові Ірпеня. Про це Ірпінський міський голова Олександр Маркушин розповів в інтерв’ю журналістам італійського інформаційного агентства «Fivedabliu» після участі у пленарній сесії Комітету регіонів ЄС.

«Основний наш меседж – це відбудова, відновлення нашого міста. Це основне наше завдання. Ми запропонували своє бачення, і зараз у нас ідуть спільні напрацювання. І я впевнений, що й інші європейські міста нам так само допоможуть, як це зробило португальське місто Кашкайш – виділило кошти, і зараз ми будемо відновлювати наш дитсадок… Нам це дійсно необхідно, бо в нас стоїть завдання відбудувати місто – від інфраструктурних об’єктів до житлових будинків людей», – сказав мер Ірпеня.

Він відзначив, що в Ірпінь повертаються люди, житло яких збереглося, і ті, хто внаслідок російської агресії залишився без даху над головою. «Для тих, хто повертається, а їхні будинки зруйновані, ми робимо тимчасові містечка, де люди можуть проживати до відновлення їхніх будинків. Ми чітко розуміємо, що в нашому місті немає таких коштів, щоби відремонтувати всі будинки й побудувати нові, й так само і в держави на це немає на 100 відсотків коштів, бо величезна кількість грошей іде на війну, на перемогу. І тому ми звертаємося з проханням до наших європейських партнерів, щоб вони допомогли», – розповів Маркушин.  

Він зауважив,  що загальна вартість відбудови всього міста становитиме до 1 мільярда євро, а на перший етап – відновлення всіх шкіл і дитсадків та ремонт покрівель багатоповерхових будинків – потрібно близько 50 мільйонів. Цей етап триватиме приблизно пів року.

За словами міського голови, де-факто в Ірпені напрацьовується пілотний проєкт відбудови зруйнованих під час війни українських міст.

«Уже багато архітекторів і з України, і з Європи допомагають і працюють у цьому напрямку. Звичайно, ми готові будемо ділитися з іншими громадами, з іншими містами, де є великі руйнування. Ми з багатьох питань напрацьовуємо пілотний проєкт відбудови міст України. Ірпінь – це перше місто, де провели саміт із реконструкції, де почалося проєктування нового міста. І коли ми закінчимо відбудовувати Ірпінь, будемо з задоволенням ділитися досвідом», – зазначив мер.

Нагадаємо, виступаючи на пленарній сесії Комітету регіонів ЄС у Брюсселі, Олександр Маркушин запропонував реалізувати в Ірпені пілотний проєкт із відбудови українських міст. Також він закликав кожне європейське місто, представлене в Комітеті, допомогти відновити хоча б один із зруйнованих росіянами об’єктів в Ірпені.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння та Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

В Ірпені змагаються титуловані орієнтувальники із порушеннями слуху (відео)

Сьогодні, 21:43

Детальніше
«Україні потрібен свій фантастичний всесвіт» — автор фентезі «Кий і морозна орда» Нік Лисицький

Сьогодні, 16:14

Детальніше
Ірпінь закуповує 77 ударних дронів

Сьогодні, 15:38

Детальніше
Ірпінська громада вшанувала пам’ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 13:09

Детальніше
В Ірпені відбудовують багатоповерхівку на вул. Київській, 53

Сьогодні, 10:20

Детальніше
Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Всі новини
300x300