СБУ й поліція викрили злочинців, які привласнювали землі лісового фонду на території Ірпінської та сусідніх громад

Photoeditorsdk Export 2022 02 21t165401.738

Співробітники Служби безпеки України та поліції в ході спецоперації в Київській області нейтралізували організоване злочинне угруповання, яке привласнило землі державного лісового фонду на території Ірпінської, Бучанської, Дмитрівської та Боярської громад. Про це повідомила сьогодні пресслужба СБУ.

За даними слідства, учасники злочинної групи незаконно виводили ділянки лісових угідь із державної власності та переоформлювали їх на представників підконтрольних комерційних структур. Зловмисники планували змінити цільове призначення землі під забудову для перепродажу афілійованим компаніям. Загалом із держвласності нелегально вивели понад 100 га лісових угідь на території Київщини. За попередніми даними, державі було завдано збитків на більш ніж 1 млрд грн.

Крім того, перевіряється інформація щодо оформлення землі на членів незаконних збройних формувань ОРДЛО.

«Встановлено, що до складу угруповання входило до 30 осіб. Серед них – приватні і державні реєстратори, нотаріуси, адвокати, землевпорядники та колишні працівники Держгеокадастру. Під час обшуків за місцями проживання учасників угруповання правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та документи із доказами протиправної діяльності, штампи та печатки приватних реєстраторів, які вони використовували для проведення оборудок», – зазначається в повідомленні.

Триває розслідування кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо повідомлення зловмисникам про підозру та обрання міри запобіжного заходу. На привласнені земельні ділянки накладено арешт, готуються матеріали щодо повернення їх у державну власність.

Нагадаємо, як заявив 14 січня ц. р. міський голова Ірпеня Олександр Маркушин, напередодні реєстратори Держгеокадастру незаконно передали в приватну власність під багатоповерхову забудову дві ділянки земель лісового фонду загальною площею понад 8 га, розташовані на території Ірпінської громади. Нелегальну оборудку здійснили дві реєстраторки з Кіровоградської та Харківської областей. Обидві діяли на підставі підроблених державних актів. Ірпінська міськрада повідомила про цей злочин правоохоронним органам.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300