В Ірпені створили мурал з Президенткою Європарламенту Робертою Мецолою (відео)

На будинку в центрі Ірпеня, у якому вже 40 років живе пан Петро, з’явився мурал.

Петро, мешканець Ірпеня:

«Я вважаю, що це дуже добре. Бо, по-перше, це такий прояв творчості тієї людини, яка малювала, а по-друге воно йде в ногу з часом».

На стіні міської бібліотеки зобразили Роберту Мецолу – Президентку Європейського Парламенту. Поруч – чотири коротких поетичних рядки. Але з неабияким змістом.

Саме цим віршем про Ірпінь Роберта Мецола привітала українців з Днем Конституції.

«Україно! Європа з Тобою

В дні страждань, у важкі Твої дні.

Україна – країна Героїв,

І це бачив весь світ в Ірпені!»

Написав ці рядки автор книги «Битва за Ірпінь» Петро Щербина.

Петро Щербина, автор книги «Битва за Ірпінь»:

«Цей вірш я написав, знаходячись під Ірпінським мостом, де відбувалася найбільша евакуація на Київщині і одна з найбільших евакуацій в Україні, коли довелося евакуювати більшу частину міста і ці кадри евакуації потрапили на обкладинки усіх світових медіа».

Ті фото з евакуації та ще десятки світлин зруйнованого війною Ірпеня Роберта Мецола побачила на фотовиставці у Брюсселі. Її вона особисто відкривала разом із мером Ірпеня Олександром Маркушиним та головою Інвестради міста Володимиром Карплюком рівно рік тому.

Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова:

«Це та людина, яка постійно цей рік дуже потужно підтримує Україну. Вона повністю підтримує всі ініціативи, всю допомогу – військову, гуманітарну, фінансову. Це амбасадор України в Європарламенті».

Саме за цю підтримку, на знак вдячності в Ірпені і вирішили створити цей стінопис. Малювала його художниця, авторка Літературного муралу Ірпеня Катерина Медвідь.

Катерина Медвідь, художниця:

«Місцеві жителі мене дуже підтримували. Всі, хто мене бачив, проходив повз, дякували, пригощали якимись домашніми смаколиками, черешеньками, малинкою, всі вболівали, приходили і спілкувалися зі мною».

Підтримав проєкт і Благодійний фонд Ігоря Женевського. Для створення муралу вони з компанією «Фарба-сервіс» надали потрібні матеріали.

Світлана Стрелковська, представниця Благодійного фонду Ігоря Женевського:

«Це наша є соціальна відповідальність, по-перше, відновлювати країну, допомагати нашим Збройним Силам і, звичайно, йти в такі яскраві соціальні проєкти. Враховуючи те, що весь світ з нами і добро завжди перемагає зло, це точно є наш шлях – підсвічувати щось прекрасне».

Ініціатори проєкту кажуть, що уже думають над ідеєю нового стінопису в Ірпені. Він має нести особливий культурно-мистецький зміст. Натякнули, що скоріш за все це буде щось пов’язане із Шевченком.

Володимир Карплюк, голова Інвестиційної ради Ірпеня:

«Ми кожного року, виходячи з боротьби за право бути нацією, за право бути на світовій мапі, все більше відчуваємо, наскільки важливо мати такі речі свої як конституція, як українська культура, як українська мова і не просто їх мати, а розуміти їхнє значення і відповідально відноситися до всього того, що вони внутрішньо собою несуть».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300