Реклама

Теревені: в Ірпені започаткували мовні курси для переселенців (відео)

Гайда теревенити. В Ірпені започаткували перші на Київщині  курси з української мови для внутрішньо-переміщених осіб. Щоправда, можуть приєднуватися усі охочі. Бо ж програма вивчення української мови геть відрізняється від шкільної і може зацікавити навіть тих, хто мову знає, але хоче дізнатися більше про Україну та українців.

Анна Куценко, керівниця ГО «Центр науково-культурних досліджень»:

«Спеціально для них командою були розроблені методичні рекомендації, де готові сценарії 24 уроків в зручному форматі, які цілісно відображають і історію України, і історію української культури в усіх періодах і часових проміжках».

Це, можна сказати, такий легкий підручник. Він хоч і називається теревені, але дуже змістовний. Тут і про ремесла в Україні, звичаї та традиції, технологічні досягнення українців, цікаві факти про українські міста і села, про українську діаспору і ще багато чого. А вестимуть цю змістовну мовну екскурсію досвідчені педагоги з Ірпінського ліцею інноваційних технологій

Людмила Комісаренко, вчителька української мови та літератури Ірпінського ліцею інноваційних технологій:

«Я сама переселенка. У 2022 році я приїхала з міста Бердянськ і влаштувалася тут працювати. Я вважала за потрібне нести українське слово до усіх громадян, які приїхали сюди і громада їх прийняла».

Лариса Харченко, вчителька української мови та літератури Ірпінського ліцею інноваційних технологій:

«Вивчення української мови в цей час дуже актуально. Україна воює, виборює свою свободу, незалежність. Вивчення української мови – це наш освітній внесок у перемогу України».

Дана, переселенка з Херсонської області:

«Ми розмовляли більше суржиком. Але тут ми намагаємося розмовляти українською мовою»

Ольга, мешканка Ірпеня:

«Вже виповнюється 50 років як я в Ірпені. Я вчила українську мову і були дуже гарні знання в школі. Але цей суржик переважно у моїй мові. Я керую колективом, тому мені трошки соромно що я розмовляю неправильною українською мовою».

Прикметно, що організувати такі мовні курси ініціював не етнічний українець.

Марія Шевченко, депутатка Київської обласної ради:

«Фундатор цих курсів — Григорій Цагареішвілі. Це депутат Київської обласної ради. Сам він етнічний грузин за походженням. Але щирий українець в серці. Він зараз на фронті, тому не може бути з нами, на жаль. Але він сам зіткнувся з цією історією, тому, що він вивчав українську вже в дорослому віці».

Вже після першого, ознайомчого уроку, ось ці дорослі учні відчули, що вчитися буде їм цікаво.

Тетяна, мешканка Ірпеня:

«Мені дуже подобається».

Тетяна, переселенка з Луганської області:

«Мені дуже сподобалося. Я вам дуже дякую».

«Теревені» – це ще один проєкт, який підтримує товариство «Відважних» для популяризації української мови в громаді. У подальшому такі мовні курси запроваджуватимуть і в інших громадах Київщини. А тим часом, кому цікаво, можете приходити на «Теревені» щосуботи в Ірпінську міську бібліотеку. Курси триватимуть пів року. 

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!