«Це фейк, а не комісія»: гостомельці обурені тим, як у селищі створили комісію з обстеження пошкоджених будівель

Photoeditorsdk Export (1)

Мешканці Гостомельської громади розчаровані й обурені підходом селищної військової адміністрації, очолюваної Тарасом Думенком, до створення комісії, яка має обстежувати будівлі, пошкоджені під час бойових дій. Про це свідчать повідомлення у фейсбуці жителів населених пунктів громади та самих членів комісії.

Попри те, що в сусідніх громадах обстеження ушкодженої нерухомості проводиться вже не один тиждень, Гостомельська адміністрація розпочала цей процес лише 28 квітня. Відповідно до розпорядження Думенка, створюється комісія, компетенція якої обмежується «обстеженням пошкоджень у частині покриття покрівель, заповнень віконних і дверних прорізів на об’єктах соціальної та житлової інфраструктури». Членами комісії мають стати 6 осіб (усі – за згодою), головою призначено Георгія Сахненка, якого в документі іменують «місцевим мешканцем».

Сам Сахненко заявив, що згоди на своє призначення не давав і навіть дізнався про нього випадково.

«Як з’ясувалося, я став головою комісії з приводу пошкодженого нерухомого майна. Дізнався через знайомих. Чому Думенко сам мене про це не повідомив, маючи номер мого контактного телефону? Нібито на даний час розглядаються більше ніж двісті будинків. Цікаво, чиї це помешкання? Виходить гарна гра. Згідно законодавства, яким я «боком» можу бути причетним до цих дій?» – написав Сахненко у фейсбук-групі «Гостомель справжній».

Він зауважив, що існує постанова Кабміну, яка регулює порядок створення комісії щодо проведення обстеження пошкодженого та знищеного нерухомого майна.

«Пан Думенко, можливо, не читав цю постанову – значить, його не цікавить життя селища та людей. Оскільки до 28.04.2022 р. (коли громада з ним зустрічалася) він був непідготовленим. До цього часу 100 разів можна було б створити комісію з кваліфікованих та компетентних людей. Кожна людина має виконувати свою справу в силу свого освітньо-кваліфікаційного рівня та професіоналізму. Я погоджуюся бути головою комісії, але постанова КМУ не дає мені такого права», – зазначив Сахненко.

Мешканці Гостомельської громади активно відгукнулися на новину про створення комісії: в соцмережі з’явилося понад півтори сотні коментарів, і майже всі вони негативні.

«Це фейк, а не комісія, там жодного фахівця чи представника влади, ніякої згоди (за згодою) ці люди не надавали», – наголошує Діана Юркова

«Враховуючи той фактор, що люди без їх відома потрапили в цю комісію, можна сміливо робити висновок: комісія з обстеження нормально функціонувати НЕ буде!… Я вже мовчу про Озера, Мощун, Горенку (їм я співчуваю та бажаю терпіння)», – зауважує Микола Кукса.

«Виникають питання щодо складу комісії, зокрема, голова комісії – «місцевий мешканець». Це що за термінологія і посада? Тим паче, пан Сахненко ні сном, ні духом не знає, що він голова комісії. Олена Герасименко теж не в курсі справи, що вона член комісії… Питання виникає правомірне: по-перше, якісний склад комісії, фаховість людей, які увійшли до складу комісії, по-друге, чому до цього розпорядження не додані списки об’єктів, житлових будинків, які будуть комісійно обстежені, графіки виїзду комісії в Озера та інші населені пункти?… Чому в Гостомелі все робиться з кінця, а не так, як у людей?» – пише Валентина Бойчук.

У свою чергу Олена Герасименко заявила про свою згоду на роботу в комісії, але висловила обурення тим, у який спосіб вона створена: «Згодна! Теж щойно дізналася, коли подзвонили мені. Тарасе Думенку, офіційно поясніть, що це за гра на людському горі?»

Водночас гостомельці ставлять у приклад селищній адміністрації досвід міської влади Ірпеня.

«До речі, підгледів у Ірпеня, вони збирають заяви і про зруйноване житло. Думаю, що Маркушин хоче мати повну інформацію про місто і, судячи з усього, має за ціль максимально прискорити компенсації для своєї громади… Там влада дійсно взялась за відновлення міста», – зазначає Володимир Лола.

Нагадаємо, раніше гостомельчанка Ірини Воркс написала в соцмережі про те, що в Гостомелі, на відміну від Ірпеня, місцева влада, активісти й бізнес не змогли об’єдатися, щоб ефективно вирішувати проблеми жителів селища після окупації.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що працює в Ірпені? (медзаклади, магазини, послуги тощо)

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300