Реклама

В Ірпінській громаді перейменують вулиці 

В Ірпінській громаді перейменують вулиці 

В Ірпені зʼявиться вулиця Мирослава Скорика, Ніли Висоцької, Миколи Шудрі та Любомира Гузара. Таке рішення прийняли на засіданні комісії з питань збереження історико-культурної спадщини, найменувань та памʼятних знаків при виконавчому комітеті Ірпінської міської ради. Про це повідомив перший заступник Ірпінського міського голови Андрій Кравчук. 

Так, комісія підтримала перейменування вулиць: 74-ї Стрілецької Дивізії на вулицю Ніли Висоцької, 8-го Березня — на вулицю Миколи Шудрі, а Ветеранів Афганістану — на вулицю Любомира Гузара. Частину вулиці між будинками на вул. Максима Рильського та Сімʼї Шкарівських назвуть на честь Мирослава Скорика. У Михайлівці-Рубежівці вулицю Гагаріна перейменують на Співочу, вулицю Чкалова — на вулицю Миколи Леонтовича, вулицю Мічуріна — на вулицю Павла Тичини, а в селах Козинці та Діброва — вулицю Мічуріна на вулицю Марії Примаченко та Івана Карпенка-Карого відповідно.

Комісія підтримала пропозиції депутата Ірпінської міської ради Андрія Помазана щодо найменування вулиці у селі Забуччя, зокрема запропоновані такі найменування: проспект Мозгового, Музична, Композиторів, Мелодійна та Лятошинського.

Крім того, у селі Забуччя встановлять памʼятний знак на вшанування Героїв, які загинули 31 березня 2022 року під час виконання бойового завдання у селі Забуччя Ірпінської громади. 

2024 09 13 16.04.14

Комісія також підтримала звернення громадян щодо заміни російськомовних текстів на українські та радянської символіки на меморіалі, присвяченому подіям Другої світової війни у центрі міста. Для проведення цих робіт буде підготовлено та направлено відповідне звернення про погодження до Міністерства культури та стратегічних комунікацій України. 

«Ми остаточно повинні позбавитися назв, нав’язаних радянською епохою. Маємо плеяду визначних українців, політиків, діячів культури, які боролися за Україну і українців, чиї імена мають носити вулиці нашої громади. Ми вшановуємо наших героїв і підтверджуємо нашу незалежність та самобутність. Радянська епоха має залишитися в минулому, і зараз ми створюємо нову історію на основі наших національних цінностей», — зазначив Андрій Кравчук.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!