В амбулаторії Коцюбинського – нове обладнання

У Коцюбинській амбулаторії запускають у роботу автоматичний гематологічний аналізатор. Його придбали недавно для проведення загального аналізу крові. Щоб отримати результат, достатньо піднести пробу до пробовідбірника. За мить апарат видає всі показники. Система зробила це автоматично, без будь-якого втручання в підрахунок.

Андрій Левківський, головний лікар Ірпінського міського центру первинної медико-санітарної допомоги:
«У цьому році нам вдалося придбати два таких аналізатори. Один із них працює в місті Ірпінь для амбулаторій сімейного типу нашого підприємства, і один був придбаний спеціально для Коцюбинського, тому що Коцюбинське більш територіально відділене від Ірпеня».  

І хоча в лабораторії новий прилад лише освоюють, однак уже встигли переконатися в його перевагах. Раніше лаборанти годинами були прикуті до мікроскопа і визначали показники крові лише ручним методом.

Валентина Шевчук, лаборант:
«Ми ж усе робили очима, все рахувалося очима – лейкоцити, еритроцити і формула… А зараз уже буде легше».

Окрім того, що апарат полегшує процес роботи лаборантів, він ще й суттєво підвищує продуктивність їхньої праці.

Ігор Паюк, завідувач Коцюбинської амбулаторії:
«Якщо ручним методом лаборант повинен був через мікроскоп це все рахувати власноруч, тобто підраховувати, скільки тих усіх формульних елементів, усе-все-все робити вручну, і на один аналіз ішло приблизно 15–20 хвилин, то зараз за 15–20 хвилин автомат робить близько тридцяти аналізів самостійно».

Раніше в лабораторії могли прийняти й опрацювати аналізи в середньому 30 пацієнтів у день, а завдяки аналізатору їх можна прийняти втричі більше. До того ж, коцюбинчани зможуть здавати аналізи не лише вранці.

Ігор Паюк:
«Якщо раніше забір крові в основному проводився зранку, тобто треба було здати аналізи з 8-ї до 9-ї години – і далі вони просто не приймались, тому що потрібно було все це підраховувати, то зараз можна в будь-який час у період роботи лаборанта здати кров, через аналізатор провести аналіз і мати готовий результат».

Аналізи в Коцюбинській амбулаторії роблять безкоштовно.  Але обов’язкова умова – направлення сімейного лікаря. Медики кажуть – невдовзі  в амбулаторіях можна буде зробити не лише загальний аналіз крові.

Андрій Левківський:
«У цьому році ми плануємо також купити біохімічний напівавтомат, який буде працювати для центру в цілому – для усіх амбулаторій. Таким чином, ми плануємо виконувати біохімічні аналізи крові для наший пацієнтів. Буде забезпечуватись логістика, аналізи крові будуть забиратися з амбулаторій та доставлятися в лабораторний центр у місті Ірпінь».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300