Максим Роговенко почав працювати прокурором Ірпеня з порушення закону про доступ до публічної інформації

Photoeditorsdk Export 2020 02 12t082832.013

Новопризначений керівник Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Максим Роговенко, який досі обіймав посаду заступника начальника відділу, почав свою діяльність на новому посту з невиконання Закону України «Про доступ до публічної інформації». Про це свідчить листування інфомаційного агентства ITV з Ірпінською прокуратурою.

Роговенко проігнорував та не надав відповіді на низку запитів щодо отримання публічної інформації. Зауважимо, що згідно з законом «Про доступ до публічної інформації» термін надання відповідей розпорядниками на запити про таку інформацію становить 5 днів.

Так, 31 січня 2020 року на ім’я керівника Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Максима Роговенка інформаційним агентством ITV було направлено запит на отримання публічної інформації (вих. № 01/31-01-2020) із проханням надати скан-копію відповіді на запитання: «Чи внесено Ірпінським відділом Києво-Святошинської прокуратури в Київській області до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань заяву-повідомлення Ірпінської міської ради про вчинення кримінального правопорушення від 21.08.2019 року за №01-21/2953?».

Схожий запит (вих. № 02/31-01-2020 від 31.01.2020 р.) стосувався запитання: «Чи виконано Ірпінським відділом Києво-Святошинської прокуратури ухвалу Ірпінського суду від 30.09.2019 р. у справі №367/7738/19?»

Однак відповіді від Ірпінської прокуратури інформагентство не отримало ні на перший, ні на другий запити.

Раніше з цими ж запитаннями ІTV неодноразово зверталося до попереднього керівника Ірпінського відділу прокуратури А. Даниліва (вих. № 19/29-10-2019 від 29.10.2019 р. та № 22/29-10-2019 від 29.10.2019 р.), на що отримувало відповідь із посиланням на ст. 222 Кримінального процесуального кодексу України – поясненням, що запитувана нами інформація становить таємницю розслідування і може бути розголошена лише з письмового дозволу слідчого. 

Однак згідно з ч. 7 ст. 30 Закону України «Про інформацію» таємною є така інформація, яка містить відомості, що становлять державну та іншу передбачену законом таємницю, розголошення якої завдає шкоди особі, суспільству і державі. Таємною вважається інформація, яка є державною таємницею згідно зі «Зводом відомостей, що становлять державну таємницю». 

Окрім того, обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» при дотриманні сукупності таких вимог: 1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя; 2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам; 3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Враховуючи всі перелічені вимоги до конфіденційної й таємної інформації, можна стверджувати, що запитувана агентством ITV інформація не підпадає під жодну з ознак таємності чи конфіденційності, визначених законодавством України, оскільки йшлося лише про підтвердження або спростування факту виконання Ірпінським відділом прокуратури ухвали суду та факту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Ця інформація є публічною, що підтверджує практика діяльності та реалізації повноважень органів прокуратури України.

У наступних проігнорованих Роговенком запитах на публічну інформацію (вих. №03/31-01-2020 від 31.01.2020 р., №04/31-01-2020 від 31.01.2020 р.) інформагентство ITV просило надати штатний розпис Ірпінського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури та відомості про функціональні обов’язки працівників прокуратури. Однак відповіді прокурор так і не надав.

Аби сконтактувати з прокурором Роговенком іншими засобами зв’язку для уточнення причин ненадання ним відповідей на запити про публічну інформацію, ми направили ще один запит на адресу Ірпінського відділу прокуратури з вих. №05/31-01-2020 від 31.01.2020 р. з проханням надати повні контактні дані та всі засоби зв’язку з Ірпінською прокуратурою, оскільки в публічному доступі такі дані відсутні, незважаючи на те, що основними принципами діяльності оновленої прокуратури мають бути відкритість і публічність. Відповіді на цей запит Роговенко теж не надав.

Також ITV звернулося до Ірпінського відділу прокуратури із запитом на отримання публічної інформації (вих. № 06/31-01-2020 від 31.01.2020 р.), в якому містилося прохання надати автобіографії працівників відділу. Як і на всі інші запити, відповіді Роговенко не надав.

Раніше з таким запитом ми зверталося до Ірпінської прокуратури 4 грудня 2019 року (вих. №2/04-12-2019 ) та повторно – 17 грудня (вих. №2/17-12-2019). Із порушенням установленого законом 5-денного строку надання публічної інформації Києво-Святошинська місцева прокуратура відповіла на останній запит – зміст відповіді зводився до того, що інформація має конфіденційний характер.

Зазначимо, що така позиція прокурора Максима Роговенка стала предметом перевірки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який запросив відповідну інформацію в Ірпінському відділі прокуратури.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що прокурор Максим Роговенко передав до суду обвинувальний акт щодо особи, яка скоїла тяжкий злочин, через чотири роки після смерті обвинуваченого та через сім років після вчинення злочину. 

Разом із тим, в інших ситуаціях Роговенко діє дуже оперативно. Так, у серпні 2019 р. він із рекордною швидкістю – наступного дня після відкриття – закрив кримінальне провадження щодо забудовника Антона Мирончука, якому інкримінують підробку документів для уникнення сплати більш ніж 4 млн грн пайових внесків до міського бюджету.

Відомо, що Роговенко володіє кількома квартирами та комерційними приміщеннями в житлових комплексах Мирончука. Нерухомість, яка не відображена в деклараціях прокурора, здається ним в оренду.

За повідомленнями мас-медіа, Максим Роговенко стоїть за організацією тиску на підприємства Ірпеня, Бучі та Приірпіння з метою одержання неправомірної вигоди.

Керівником Максима Роговенка є очільник Києво-Святошинської місцевої прокуратури Юрій Дмитрунь, якого через корупційні зв’язки з забудовниками пристоличного регіону ЗМІ називають «квартирним прокурором». Його діянням були присвячені резонансні журналістські розслідування, в яких Дмитруня іменують «найбагатшим прокурором України».  

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300