В Ірпені розпочалося створення добровільної пожежної дружини

Photoeditorsdk Export 2019 10 30t112855.302

В Ірпені розробляють детальну концепцію функціонування добровільної пожежної дружини та проводять відбір її майбутніх учасників. Про це в коментарі ITV розповіла радник Ірпінського міського голови з питань міжнародного співробітництва Оксана Сулима.   

«Зараз триває перша фаза міжнародного проєкту зі створення добровільної пожежної дружини в Ірпені. До нас приїхали добровільні пожежники з німецького міста-побратима Борни, щоб розробити спільну концепцію того, яким чином буде функціонувати ця дружина», – сказала вона.

За словами Оксани Сулими, протягом тижня відбувається низка робочих нарад. У понеділок на зустрічі за участю німецьких гостей, першого заступника Ірпінського міського голови Олександра Маркушина й керівників комунальних підприємств міста обговорювалися «можливі, відповідно до законодавства України, шляхи створення добровільної пожежної частини в Ірпені, способи її фінансування тощо». Наприкінці цього тижня, перед від’їздом борнських пожежників, підіб’ють підсумки першої частини проєкту й обговорять подальші дії.

«Що стосується добровольців, то з моменту оголошення про набір до добровільної пожежної дружини ми маємо вже близько 40 заявок – вони надходять тепер постійно. Претендувати на те, щоб стати добровільним пожежником, може кожен, але є певний перелік вимог: треба досягти відповідного віку – не менше 21 року, бути фізично здоровим, пройти медогляд; мають бути висновки психолога й нарколога про те, що людина може займатися такою діяльністю», – зазначила Оксана Сулима.

Кандидати, які вже подали заявки, взяли участь в ознайомчому семінарі в ірпінській 36-й Державній пожежно-рятувальній частині. Вони більше дізналися про проєкт, знайомилися з пожежниками, особливостями їхньої роботи, зі спеціальною технікою. Охочі мали можливість випробувати себе – наприклад, перевірити, чи не бояться висоти. Для цього їх піднімали на пожежній автодрабині високо вгору. «Також була така вправа – тримати пожежний рукав, який подає воду для гасіння полум’я. Всі зрозуміли, що для цього треба мати неабияку фізичну підготовку, тому що тиск води настільки сильний, що може знести разом із тим рукавом», – розповідає радник міського голови.

Тих, хто після такого знайомства зі специфікою пожежної служби не втратив бажання стати вогнеборцем, організатори чекають на заняття в четвер, до якого професійні пожежники підготували ще більше вправ для випробування претендентів. «Вони планують дати декілька практичних завдань, щоб люди, які прийдуть – а серед кандидатів є не лише чоловіки, а й жінки – відчули, що це досить-таки велике фізичне навантаження», – пояснила Оксана Сулима.

За її словами, добровольці, які пройдуть цей етап і будуть допущені медиками до подальшої участі в проєкті, потраплять на курси. Навчання буде проходити спершу на базі 36-ї ДПРЧ, а потім – у навчально-тренувальному центрі Державної служби України з надзвичайних ситуацій у селищі Чабани Києво-Святошинського району. Як відзначила Оксана Сулима, представники ДСНС пообіцяли, що навчання буде безкоштовним.

Після цього 9–10 найуспішніших курсантів поїдуть у Борну на тижневе стажування в пожежній частині.

«За оцінкою німецьких колег, якщо особовий склад нашої добровільної пожежної дружини налічуватиме близько 40 осіб і 10 із них пройдуть стажування в Німеччині, то це для початку буде дуже добре. Після стажування ці люди, крім того, що виїжджатимуть на пожежі, зможуть претендувати на роль наставників для наступних добровольців, які будуть долучатися до пожежної дружини Ірпеня», – повідомила радник мера.

Вона зауважила, що стажуванню добровольців у Борні передуватиме робоча поїздка до Німеччини організаторів ірпінської дружини. Вони проведуть там низку консультацій, детально ознайомляться з усіма аспектами функціонування добровільної пожежної служби у ФРН: правовою основою її діяльності, схемою взаємодії з професійними пожежними частинами, принципами фінансування, ґрантовими програмами; дізнаються, як відбувається технічне забезпечення добровільних формувань, набір і підготовка добровольців і т. ін.

Сформувати добровільну пожежну дружину в Ірпені організатори планують до кінця 2019 року.

Нагадаємо, фінансовою основою проєкту зі створення ірпінської добровільної пожежної дружини є ґрантові кошти від Сервісної служби «Міста в єдиному світі» товариства «Engagement Global» (ФРН).

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

«Україні потрібен свій фантастичний всесвіт» — автор фентезі «Кий і морозна орда» Нік Лисицький

Сьогодні, 16:14

Детальніше
Ірпінь закуповує 77 ударних дронів

Сьогодні, 15:38

Детальніше
Ірпінська громада вшанувала пам’ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 13:09

Детальніше
В Ірпені відбудовують багатоповерхівку на вул. Київській, 53

Сьогодні, 10:20

Детальніше
Учні ІЛІТ говорили про життєвий вибір із письменницею й журналісткою Оленою Пшеничною (відео)

25 Apr 19:56

Детальніше
Представники Ірпеня долучились до обговорення проблемних питань підтвердження права власності за зруйноване житло

25 Apr 19:43

Детальніше
Артем Гурін та його родина отримали 300 000 грн матеріальної допомоги, - протоколи комісії

25 Apr 18:35

Детальніше
Добудова медичного центру на вулиці Садовій в Ірпені почнеться уже в найближчі тижні (відео)

25 Apr 11:15

Детальніше
Всі новини
300x300