Як ірпінському дитсадку вдається заощаджувати тисячі гривень у місяць (відео)

В Ірпінському дитсадку «Джерельце» підраховують першу економію грошей. Лише за один місяць — березень — закладу вдалося заощадити понад 4 тисячі гривень. І посприяла цьому сонячна електростанція. 

Олексій Кучинський, директор НВО «Освіта»:

«Ці сонячні панелі дають потужність 10 кіловат і їх вистачає при розумному споживанні більш, ніж на чотири години. Можна розтягнути на вісім, якщо не включати потужні споживачі. Але, слава Богу, вже не зникає світло на так довго, електроенергія є і ми знаємо, що нам покриття цього періоду відключення вистачає для того, щоб діти навіть не відчули, що світла немає».

Ідея перевести заклади освіти на альтернативні джерела енергії з’явилася, коли рашисти знищили практично всю енергосистему регіону.

Володимир Карплюк, голова Фонду відновлення Ірпеня:

«Ми відчули особливу необхідність альтернативних джерел енергетики особливо у період, коли в Ірпені нічого не було — ні світла, ні газу.  Ми будемо, в тому числі, популяризувати цей напрямок серед приватних споживачів, для того, щоб Україна за прикладом своїх європейських партнерів максимально розширювала кількість споживання саме від альтернативних джерел енергетики».

У цьому дитсадку сонячні панелі випробували ще в лютому. Тоді й помітили, що конструкція системи ефективно продумана і сніг довго не затримувався на панелях. І навіть у похмуру погоду була активна генерація електроенергії. Фахівці кажуть, окрім того, що система доволі економна, вона ще й дуже розумна.

Андрій Конеченков, голова Правління Української вітроенергетичної асоціації:

«Вона накопичує електроенергію на акумуляторі. Інвертор, який через Wi-Fi з’єднаний з компанією «Зелена система», яка встановлювала цю сонячну систему. Якщо якийсь збій, вони з офісу можуть врегулювати цю ситуацію дистанційно».

Зробити Ірпінь містом сонця допомагає Всесвітня вітроенергетична асоціація та їхні українські партнери. Гроші почали збирати ще з перших днів окупації Київщини.

Галина Шмідт, віцепрезидентка Всесвітньої вітроенергетичної асоціації:

«Гроші збираються з різних країн світу. Тобто, просто люди, які зацікавлені в допомозі Україні і саме у відновлюваних джерелах енергії. Хтось дає 20 євро, хтось 100 євро, тобто — різні невеличкі суми, проте це вже виходить в якусь суму, яку ми можемо потратити на встановлення сонячних систем для таких закладів, як, наприклад, цей дитячий садок».

Дитсадок «Джерельце» — не єдиний енергонезалежний заклад освіти в громаді. Окрім нього від сонця заряджаються Ірпінський ліцей інноваційних технологій, амбулаторія № 3, а також Михайлівсько-Рубежівська та Козинцівська амбулаторії.

Андрій Конеченков, віцепрезидент Української вітроенергетичної асоціації:

«І Всесвітня і Українська вітроенергетична асоціація — це пропаганда чистої, місцевої відновлювальної енергетики, яка дає можливість позитивно впливати на екологічний стан, вирішити проблему, не купуючи імпортовані енергоносії, а саме використати ті ресурси, які Україні дала природа. У першу чергу – це сонце, біоенергетика, вітроенергетика».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

НОВИНИ

В Ірпінському ліцеї інноваційних технологій відбувся день відкритих дверей (відео)

Сьогодні, 16:25

Детальніше
Ірпінців запрошують до обговорення інвентаризації зелених насаджень 

Сьогодні, 15:35

Детальніше
У молодіжному просторі «Ko_Laba» в Ірпені завершили ремонт

Сьогодні, 14:40

Детальніше
Товариство “ВІДВАЖНИХ” представило новий сайт компанії

Сьогодні, 11:42

Детальніше
Ірпінська команда СТК «Сона» перемогла в першому етапі Кубку України з мотокросу

Сьогодні, 10:36

Детальніше
3 роки в'язниці: в Ірпені винесли вирок чоловіку, який ухилявся від військової служби

Сьогодні, 10:24

Детальніше
В Ірпені завершили перший етап капітального ремонту поліклініки, який профінансувала компанія «SOCAR»

Сьогодні, 10:11

Детальніше
На чемпіонаті м. Києва зі спортивного орієнтування спортсмени клубу «Kyiv region O-team» вибороли понад 50 нагород

Сьогодні, 10:00

Детальніше
Всі новини
300x300