Консультації щодо центру району в північно-західній частині Київщини тривають — голова профільного підкомітету ВР

Photoeditorsdk Export (38)

Консультації щодо визначення центру нового укрупненого району, який буде утворений у північно-західній частині Київської області, наразі тривають. Про це в інтерв’ю порталу «Децентралізація» сказав голова підкомітету Верховної Ради України з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.

«Консультації тривають, і, сподіваюся, вони не будуть довгими», — зазначив він.

Парламентар зауважив, що «представники Ірпеня категорично не погодилися» з тим, як спробувала вирішити конфлікт обласна держадміністрація, яка для цього влаштувала голосування представників громад.

Нагадаємо, результати цієї спроби керівництво КОДА визначило на користь Бучі, врахувавши номінальну більшість голосів учасників голосування, але не враховуючи чисельність громад, які вони представляли.

До того ж, як повідомляв в. о. Ірпінського міського голови Андрій Літвинов, на нараду в КОДА, під час якої проводилося голосування, взагалі не були запрошені сім ОТГ, що увійдуть до нового району. Попри це, створення саме Ірпінського району підтримали присутні на нараді представники громад, загальна чисельність яких становить 95160 осіб, тоді як за Бучанський район проголосували делегати від 70784 жителів.

Якщо ж ураховувати лише позицію «нейтральних» громад, які не входять у Бучанську ОТГ та в майбутню Ірпінську ОТГ (на чому наполягав голова облдержадміністрації), то й у цьому випадку за надання Ірпеню статусу центру району висловилися представники громад загальною чисельністю 30435 мешканців, тоді як за Бучу були громади з населенням 20900 осіб.

Як повідомлялося, наприкінці травня Київська облдержадміністрація несподівано й без широкого обговорення змінила свої пропозиції щодо районування області та запропонувала Міністерству розвитку громад і територій утворити Бучанський район, а не Ірпінський, як планувалося раніше. Ці пропозиції потрапили до проєкту постанови «Про утворення та ліквідацію районів», внесеної Кабміном на розгляд Верховної Ради. При цьому було проігноровано ключові положення затверджених раніше урядом Методичних рекомендацій щодо критеріїв формування районів. Зокрема, те, що адмінцентром району може бути місто, чисельність населення якого становить не менше ніж 50 тисяч осіб (населення Ірпеня — понад 60 тисяч, Бучі — трохи більше 36 тисяч). Також, відповідно до рекомендацій, Ірпінь має значно кращі можливості для транспортного сполучення з іншими населеними пунктами району та з обласним центром.

Крім того, не було взято до уваги наявність в Ірпені розвиненої мережі соціально значущої інфраструктури — державних установ, комунальних організацій, структур енергетичних монополій, яких немає в Бучі й на створення яких необхідно чимало часу та дотацій із державного бюджету.

Нагадаємо також, що Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування відклав розгляд підготовленого Кабміном проєкту постанови про утворення нових районів. За словами Віталія Безгіна, однією з основних причин цього є «потреба врегулювати конфліктні питання в деяких областях». 

Тим часом низка народних депутатів України закликала профільний Комітет і підкомітет парламенту підтримати створення укрупненого району з центром в Ірпені, а не в Бучі. 


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300