Володимир Карплюк спростував аргументи противників оновленого Генплану Ірпеня (відео)

Imgonline Com Ua Bigpicture Gnlimwehpro

Колишній Ірпінський міський голова, очільник Інвестиційної ради міста Володимир Карплюк послідовно спростував аргументацію противників оновленого Генерального плану Ірпеня. Це відбулося в Київському окружному адміністративному суді, де «активісти» вчергове намагаються оскаржити законність Генплану.      

«Під час виступу в Київському окружному адміністративному суді розгромив всі аргументи щодо коригування Генерального плану Ірпеня. Всі маніпуляції політичних невдах щодо Генплану виявилися фейком», – написав Карплюк на своїй сторінці в соцмережі.

Він наголосив, що «майже 50 га зелених насаджень, які у старому Генеральному плані Ірпеня були передбачені під багатоповерхову житлову забудову, зберегли завдяки оновленому Генплану – там вони стали рекреаційними!» У своєму виступі ексмер зазначив, що йдеться, зокрема, про ділянки лісу, розташовані при в’їзді в місто з боку Києва. 

Також, за його словами, Генплан 2018 року скасовує багатоквартирну забудову на територіях колишніх таборів і санаторіїв, які ще не встигли забудувати.

Він також заявив, що «забудова заплави річки Ірпінь у районі вулиці Достоєвського відбувається відповідно до старого Генерального плану міста, а не нового, як про це розказують сьогодні місцеві псевдоактивісти».

«Під час каденції, коли я був міським головою, коли партія, яку я очолюю, мала більшість у міській раді, ми жодної земельної ділянки в заплаві не виділяли», – підкреслив Карплюк.

Водночас він зауважив, що в оновленому Генплані передбачили можливість громадської забудови: спорудження школи, стадіону, льодового стадіону, готелю тощо. «Нами було передбачено громадську забудову, тому що я як міський голова прийняв місто, де не було вільної земельної ділянки навіть для будівництва школи», – розповів ексмер.

Разом із тим він спростував заяви опонентів про те, що освоєння заплави шкодить екологічній ситуації.   

«У місті Ірпені ніколи не було системи зливової каналізації, і всі дороги були побудовані з нахилом – таким чином, що з однієї частини Ірпеня все зливається в заплаву річки Ірпінь, а з іншої сторони – в заплаву річки Бучанки. З 1986 року, коли вибухнув Чорнобиль, усі хімічні елементи, які мають різний час розпаду, водою змивалися в заплаву. Заплава системно – і це всі ірпінчани знають – кілька разів на рік горить. У результаті ми можемо подивитися медичні висновки: в Ірпені порівняно з іншими населеними пунктами вдвічі більше легеневих хвороб. В Ірпені кожна третя дитина народжується з астмою або стенозом. Це все через те, що ми дихаємо заплавою. Вона щороку труїть багатьох ірпінців – це викликає онкологію, це викликає легеневі захворювання», – наголосив Карплюк.

Він також пояснив суду, що, за висновками експертів, освоєння території заплави рятує ріку Ірпінь.

«Якщо у вас у матеріалах справи є висновок Інституту водного господарства – там говориться про те, що освоєння території заплави тільки допоможе збереженню річки. Ми можемо надати архівні фотографії річки Ірпінь 10–20–30 років тому, коли вона була ще більш мілкою, ніж зараз. Навпаки, те, що ми сьогодні почали освоювати, зробили набережну, працюємо над чисткою річки Ірпінь – це рятує річку», – сказав голова Інвестради.

Крім того, він відзначив, що Генпланом 2018 року були, нарешті, визначені межі міста, що дало підстави для залучення в міський бюджет пайових внесків від новобудов та податків від ведення діяльності на територіях, приналежність яких раніше була невизначеною.  

Карплюк відкинув претензії окремих «активістів» стосовно того, що вони нібито не могли внести своїх пропозицій до Генплану. «Це неправда. У нас є приклад, зокрема, коли ініціативна група квартального комітету «Мужеловський» зібралася, подала свою пропозицію. У старому Генплані було передбачене освоєння зеленої зони під будівництво медичного центру. Вони громадою зібрали підписи, що це має залишитися зеленою зоною, і ми врахували їхню пропозицію. Чому хтось інший не міг так само заздалегідь дати свої пропозиції для того, щоб вони були використані в Генеральному плані, я не знаю. Тому що ця історія обговорювалася рік», – констатував ексмер.

«Цей Генплан повністю відповідає інтересам містян, він дає перспективу розвитку, він дає можливість населеному пункту розвиватися, як це робиться в Європі. Ірпінська міськрада виграла всі суди, де вже є рішення. Віримо, що й інші судові процеси завершаться перемогою громади та здорового глузду», – резюмував Володимир Карплюк.

Нагадаємо, на початку грудня 2020 року Київський окружний адміністративний суд учергове підтвердив законність оновленого Генерального плану Ірпеня.

Раніше цей суд відмовив громадянину Олексію Зіневичу в задоволенні його позову до Ірпінської міської ради, в якому він просив визнати громадські слухання «Оновлення Генерального плану м. Ірпінь», проведені 30 листопада 2018 року, такими, що не відбулися.

Перед цим Київський окружний адмінсуд відмовив у задоволенні аналогічного адміністративного позову громадянину Сергію Гапону, вирішивши, що громадські слухання щодо оновлення Генплану Ірпеня відбулися в передбаченому законом порядку.

Рішення суду першої інстанції неодноразово підтверджував апеляційний суд.

У березні минулого року законність громадських слухань щодо оновлення Генплану Ірпеня визнав Верховний Суд.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300