Створення Бучанського району відбулося через корупційне лобіювання і буде оскаржене (відео)

630 360 1517567968 1836

Проєкт постанови Верховної Ради «Про утворення та ліквідацію районів» підготовлений з низкою порушень чинних нормативних документів, і в разі прийняття цього акта в сесійній залі його буде оскаржено в Конституційному Суді. Про це в ефірі одного з центральних телеканалів заявив співголова парламентської фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко.

«Якщо зараз буде затверджено, не дай Боже, оцей розподіл районів, то ми йдемо в Конституційний Суд, бо там купа порушень. Я приведу приклад Київської області. За нормативними документами Кабінету Міністрів, у нас центром району має бути найбільше місто. У двох районах це вже не виконується. Бучанський район — зробили Бучу центром. 36 тисяч населення. Поруч місто Ірпінь — 110 тисяч — не центр. Бориспільський район: Бориспіль — 60 тисяч населення, зробили центром; поруч Бровари — 112 тисяч — це не центр», — зазначив парламентар.

За його словами, ці рішення мають ознаки корупції та викликають справедливе обурення людей. «Корупція. Хтось пролобіював, і от уже порушення. Люди не розуміють, люди стали дибки», — сказав Юрій Бойко.

Він також зауважив, що це вже не перша в історії спроба реформувати адміністративно-територіальний устрій шляхом укрупнення районів. «Така ситуація була колись у Радянському Союзі, коли укрупнювали райони. Закінчилося це тим, що рік помучились і переробили назад, як було раніше. Власне кажучи, схоже, цим закінчиться і зараз».

Нагадаємо, наприкінці травня Київська облдержадміністрація несподівано й без обговорення змінила свої пропозиції щодо реформування адміністративно-територіального устрою області, запропонувавши утворити Бучанський район замість Ірпінського, як планувалося раніше. У зв’язку з цим голови низки місцевих рад Приірпіння й нинішнього Києво-Святошинського району у відкритому листі до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та народного депутата від 95-го округу Олександра Горобця закликали не допустити «кулуарного» створення району з центром у Бучі.

10 червня представники громад Київщини з цією ж вимогою пікетували Кабінет Міністрів. На переконання учасників акції, просування ініціативи про надання Бучі статусу райцентру відбувалося непрозоро, всупереч урядовій Методиці формування нових районів та без урахування думки більшості громад, яких це безпосередньо стосується.

Проте 12 червня уряд затвердив проєкт постанови про районування областей, яка передбачає утворення Бучанського району, та вніс її на розгляд Верховної Ради. Попри численні звернення керівників органів місцевого самоврядування та низки народних депутатів України, парламентський Комітет із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування залишив у проєкті постанови положення про утворення району з центром у Бучі.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300