Буча не має необхідної бази, щоб стати центром району — експерт

Photoeditorsdk Export

Формування нових районів і визначення їхніх адміністративних центрів не відповідає встановленим раніше правилам і нормам, і це викликає обурення громад. Зокрема, це стосується району Київщини, центром якого мав стати Ірпінь, заявив в ефірі телеканалу «Еспресо» політолог Богдан Бондаренко.

«У нас іде продовження реформи децентралізації, і часом не в найкращому руслі, часом через коліно. Наприклад, у Київській області планується формування одного з найбільших районів, який буде включати Чорнобильську зону, Ірпінь, Бучу і всю ту сторону. Так от, в останній момент несподівано центром цього району перестав бути Ірпінь і може стати Буча. І це дуже цікава історія, особливо для мешканців цього району, тому що насправді Буча, наскільки мені відомо, не має необхідної адміністративної бази, різних служб і т. п., і, головне, медзакладів. ОТГ цього району пишуть відповідні листи і до Президента, і до Прем’єр-міністра стосовно того, що треба змінювати той порядок, за якого Буча буде центром цього району, і ставити Ірпінь», — сказав експерт.   

Також він зазначив, що потенціал Ірпеня значно перевищує можливості Бучі.

«Порівнювати потенціал Ірпеня і Бучі навіть сенсу особливого немає. Про все говорять цифри. Питання в тому, чому влада змінює своє рішення за кілька тижнів до фінального голосування в парламенті й намагається протягнути речі, які йдуть у розріз із попередніми планами?» — зауважив політолог.

Як повідомлялося, на сайті Президента України зареєстрована петиція щодо перегляду внесеного Кабміном на розгляд парламенту проєкту Постанови «Про утворення та ліквідацію районів», який передбачає створення району з центром у Бучі.

Нагадаємо, наприкінці травня ц. р. Київська облдержадміністрація несподівано й без обговорення змінила свої пропозиції щодо реформування адміністративно-територіального устрою області, запропонувавши утворити Бучанський район замість Ірпінського, як планувалося раніше. У зв’язку з цим голови низки місцевих рад Приірпіння й нинішнього Києво-Святошинського району у відкритому листі до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та народного депутата від 95-го округу Олександра Горобця закликали не допустити «кулуарного» створення району з центром у Бучі.

10 червня представники громад Київщини з цією ж вимогою пікетували Кабінет Міністрів. На переконання учасників акції, просування ініціативи про надання Бучі статусу райцентру відбувалося непрозоро, всупереч урядовій Методиці формування нових районів та без урахування думки більшості громад, яких це безпосередньо стосується.

Проте уряд затвердив проєкт Постанови про районування областей, який передбачає утворення Бучанського району, та вніс його на розгляд Верховної Ради. Попри численні звернення керівників органів місцевого самоврядування та низки народних депутатів України, парламентський комітет із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування залишив у проєкті Постанови положення про утворення району з центром у Бучі.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300