Бучанський район створюють «через коліно» з огляду на незрозумілі домовленості — політолог

Photoeditorsdk Export 2020 07 08t181515.782

Намір влади зробити центром нового району в Київській області не Ірпінь, а Бучу викликає багато запитань, заявила в ефірі одного з центральних телеканалів політолог, кандидат філософських наук, провідний аналітик Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Розвиток України» Олександра Решмедилова.

«Влада намагається провести децентралізацію «через коліно» з огляду на незрозумілі домовленості, часто йдучи врозріз із здоровим глуздом. Ось приклад Київської області. Спочатку планували зробити центром нового району Ірпінь, а в останній момент протягнули через комітет із питань місцевого самоврядування та через Кабмін рішення про те, що центром району має бути не Ірпінь, а Буча. Зараз хочуть це ще й через парламент протягнути», — зазначила експертка.

Вона підкреслила, що Ірпінь, на відміну від Бучі, має всю необхідну інфраструктуру для того, щоб стати адміністративним центром району.

«Де логіка і чому так? Ірпінь має всю необхідну інфраструктуру: лікарні, комунальні підприємства, соціальні й державні служби. А тепер як, будувати все заново в Бучі? У нас в країні нема на що більше витрачати гроші?» — наголосила політолог.

Нагадаємо, як заявив співголова парламентської фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко, проєкт постанови Верховної Ради, який передбачає формування району з центром у Бучі, підготовлений з низкою порушень, і в разі прийняття буде оскаржений у Конституційному Суді. За словами парламентаря, лобіювання створення Бучанського району має ознаки корупції.

Як повідомлялося, наприкінці травня Київська облдержадміністрація несподівано й без обговорення змінила свої пропозиції щодо реформування адміністративно-територіального устрою області, запропонувавши утворити Бучанський район замість Ірпінського, як планувалося раніше. У зв’язку з цим голови низки місцевих рад Приірпіння й нинішнього Києво-Святошинського району у відкритому листі до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та народного депутата від 95-го округу Олександра Горобця закликали не допустити «кулуарного» створення району з центром у Бучі.

10 червня представники громад Київщини з цією ж вимогою пікетували Кабінет Міністрів. На переконання учасників акції, просування ініціативи про надання Бучі статусу райцентру відбувалося непрозоро, всупереч урядовій Методиці формування нових районів та без урахування думки більшості громад, яких це безпосередньо стосується.

Проте 12 червня уряд затвердив проєкт постанови про районування областей, який передбачає утворення Бучанського району, та вніс його на розгляд Верховної Ради. Попри численні звернення керівників органів місцевого самоврядування та низки народних депутатів України, парламентський комітет із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування залишив у проєкті постанови положення про утворення району з центром у Бучі.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300