Реклама

«The New York Times Magazine»: Ірпінь – місто майбутнього й лабораторія відбудови українських міст

13mag Irpin 02 Superjumbo

Американський журнал «The New York Times Magazine» опублікував велику статтю, присвячену Ірпеню, під назвою «Архітектори планують місто майбутнього в Україні, поки бомби все ще падають».

«Ірпінь був одним із перших зруйнованих та звільнених українських міст. Тепер він стає лабораторією для відбудови», – зазначається в підзаголовку.

«Реконструкція Ірпеня одного дня може послужити зразком або повчанням для майбутньої ​​відбудови більших міст, таких як Харків, Херсон і Маріуполь. Місто стало чимось на кшталт лабораторії для вирішення низки проблем, із якими стикається Україна під час відновлення: збалансування воєнного стану країни з теоретичними мирними планами; узгодження негайного бажання громадян повернутися до нормального життя з ретельним плануванням, необхідним для ефективної реконструкції; зважування намірів увіковічнити пам’ять про війну та потреб мешканців у теплих домівках із наближенням української зими», – йдеться у статті.

Автор зауважує, що попри постійні відключення електроенергії, які нагадують про можливість майбутніх випробувань, мер міста Олександр Маркушин, колишній мер, виконавчий директор Фонду відровлення Ірпеня Володимир Карплюк і головний ірпінський архітектор Михайло Сапон працюють над відбудовою міста. Розповідається й про внесок у діяльність Фонду депутатки Бучанської міськради Ірини Ярмоленко, яка, зокрема, залучає до роботи над проєктами відновлення Ірпеня українських та іноземних архітекторів, урбаністів і дизайнерів. Серед них – японський архітектор, нині мешакець Роттердаму Хірокі Мацура, який приступив до розробки комплексного генерального плану Ірпеня. Також до проєкту долучився міланський архітектор Стефано Боері, який був членом команди, що проєктувала школи та лікарні в Приштині (Косово).

Зазначається також, що в Ірпені визначили об’єкти, які найбільше потребують ремонту, підготували для них попередні кошториси та видали англомовну брошуру для потенційних спонсорів.

«Реконструкція ведеться поетапно; лише після того, як будуть відновлені та стабілізовані всі основні комунікації, а жителі забезпечені вікнами й системами опалення, місто візьметься до реалізації більш масштабних пропозицій», – зауважує автор.

У публікації наводяться конкретні приклади допомоги, яку вже надають Ірпеню міжнародні партнери: Міжнародний Червоний Хрест фінансує відновлення дахів кількох будинків, італійський фонд «Terre des Hommes» узявся до відбудови багатоквартирних житлових комплексів, ЮНІСЕФ профінансував облаштування бомбосховищ під будівлями освітніх закладів, португальське місто Кашкайш фінансує реконструкцію одного з дитячих садків, а Польща надає кошти на нове модульне містечко.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!
300x300
Реклама